Huis van Iraanse kilmster Rekabi verwoest na niet dragen van hoofddoek

4 december 2022

AFP
elnaz-rekabi-hoofddoek-iran-huis-vernield-protest

De woning van de Iraanse klimster Elnaz Rekabi, die in oktober geen hoofddoek droeg bij een klimwedstrijd in Zuid-Korea, is verwoest. De beelden van de vernieling doken op bij IranWire een bekend kanaal die voor hervorming zijn in Iran.


De ravage van het huis is te zien in de video, waar ook de broer van Rekabi te zien is. Hij staat huilend voor de camera, en de onbekende cameraman vertelde wat er gebeurd was. "Een kampioen met kilo's medailles en die keihard heeft gewerkt om dit land trots te maken. Ze bespoten hem met pepperspray, vernielden het huis en verdwenen. Wat kan ik nog meer zeggen?" Het is de zoveelste keer dat ze slachtoffer is van dergelijke acties.

Commotie
Sinds het niet dragen van haar hoofddoek is Rekabi al veelvuldig onderwerp van gesprek geweest en daarbij ook het doelwit van veel haat. Ze geeft zelf aan dat alles beruste op een ongeluk. Door tijdsnood, omdat ze ineens eerder naar de klimmuur moest, had ze geen tijd meer om haar hoofddoek op te doen. Volgens de wet in Iran moeten alle vrouwen in het openbaar een hoofddoek om.

Het niet dragen van haar hoofddoek werd gezien als een protestactie tegen de dood van Mahsa Amini in september. Zij overleed nadat ze werd opgepakt door de religieuze politie voor het niet voldoende bedekken van haar hoofd.