IJshockeydoelman Fedotov duikt op in trainingskamp poolcirkel

4 juli 2022

GettyImages
ivan-fedotov-opgepakt-na-ontduiken-dienstplicht-rusland

In Rusland heeft zich wat bizars voorgedaan. Ivan Fedotov, de doelman van het Russische ijshockeyteam is gearresteerd omdat men denkt dat hij militaire dienstplicht heeft ontdoken. Hij is nu werkzaam op Nova Zembla. Een eiland op de poolcirkel. Vrijdag werd hij aangehouden, waarna hij gauw naar het ziekenhuis moest. Daarna was er geen spoor dat naar hem leidde...


Hij werd in de ijshal aangehouden maar moest naar het ziekenhuis, volgens zijn advocaat wegens gastritis die veroorzaakt werd door stress. Daarna was hij verdwenen en dook hij volgens het staatspersbureau van rusland op in de poolcirkel bij eiland Nova Zembla. Aleksej Sevtsjenko, een Russische journalist, liet een foto zien van Fedotov in Severodvinsk, een stad in de noordelijke regio. Hij zou daar een marine-opleiding volgen.

Problemen met lichaam
De advocaat vertelt dat hij niet weet hoe zijn cliënt zich voelt. Hij moet bij een militaire medische commissie een keuring ondergaan. De keeper zou zelf al hebben aangegeven van kinds af aan last te hebben van problemen met de wervelkolom en voeten, hij had daar ook documenten voor. De commissie negeerde dit volleidg.

Straf
Dienstplicht in het Arctische gebied is geen pretje, het wordt dan ook vaak gebruikt als straf voor verraders of tegenstanders van Rusland. Of het nu ook een straf is, is niet duidelijk. Dat de kans klein is dat Fedotov moet gaan vechten in de oorlog tegen Oekraïne, dat is wél duidelijk. Dienstplichtigen mogen niet mee doen in de oorlog.

CSKA legerploeg
CSKA Moskou is van origine de ijshockeyclub van het leger, spelers zijn officieel militair. Russische media vermoeden dat Fedotov daarom werd opgeroepen. Zijn contract was op 30 april geëindigd. Het ontduiken van dienstplicht kan je duur komen te staan: maximaal 7 jaar cel. Dienstplicht is verplicht voor mannen tussen 18 en 27 jaar.