Judoka-legende Yamashita krijgt prestigieuze Anton Geesink Award
i

ANP

Judoka-legende Yamashita krijgt prestigieuze Anton Geesink Award

admin • 14:29, 31-08-2019 / Laatste Update: 09:47, 15-01-2024

De 62-jarige Japanner Yasuhiro Yamashita heeft zaterdag tijdens de WK judo in Tokio de Anton Geesink Award in ontvangst mogen nemen. Hij kreeg de ereprijs van Judo Bond Nederland uit handen van voorzitter Felix Thieme.

Yamashita heeft in zijn loopbaan een enorme erelijst opgebouwd. Zo was hij in 1984 olympisch kampioen in de open klasse en werd hij vier keer wereldkampioen en negen keer kampioen van Japan. Hij bleef 203 opeenvolgende partijen ongeslagen. Vanwege deze bijzondere prestaties werd Yamashita door de jury voor de Anton Geesink Award voorgedragen.

Eerdere winnaars

Het was de vijfde keer dat de Anton Geesink werd uitgereikt. Eerdere winnaars zijn Jacques Rogge (2012), Erica Terpstra (2014), Louis van Gaal (2015) en Teddy Riner (2017). De prijs is door Judo Bond Nederland in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de eerste olympisch kampioen judo en gaat naar een persoon, stad of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport óf een bijzondere prestatie heeft verricht. Het beeld is ontworpen door de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst.