'Topsporters leven 7 jaar langer'
i

ANP

'Topsporters leven 7 jaar langer'

admin • 13:38, 19-04-2016 / Laatste Update: 17:10, 07-01-2024

Topsporters leven gemiddeld veel langer dan de rest van de bevolking. Dat laat een Franse studie zien waarvan de resultaten dinsdag in Parijs zijn gepresenteerd.

De onderzoekers van het Insep (Institut national du sport, de l'expertise et de la performance) analyseerden voor hun studie 2.814 Franse atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen tussen 1912 en 2012. ,,Deze atleten hebben gemiddeld een levensverwachting die zeven jaar hoger is dan die van de algemene bevolking", zegt Juliana Antero-Jacquemin, die het onderzoek leidde.

Kanker

De topsporters leven twee jaar langer dankzij een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Daar komen twee extra jaren bij door een kleinere kans op kanker. De drie andere jaren winnen de topatleten door een verkleind risico als gevolg van andere oorzaken, zoals ongevallen, zo zeggen de onderzoekers.

Doping

Toch is er ook nuance nodig, benadrukt Juliana Antero-Jacquemin. Topsporters trainen ook vaak zo intensief, 'vijf tot tien keer wat de gewone bevolking wordt aangeraden', dat ze een groter risico lopen op terugkerende blessures. Daarnaast bestaat de kans dat topsporters zich laten verleiden tot het gebruik van doping, wat volgens de onderzoekers 'heel erg schadelijke gevolgen kan hebben'.

Elke sport anders

Elke sport is ook anders anders. Zo speelt bij atleten die aan uithoudingssporten doen, zoals hardlopen of wielrennen, het verminderd risico op hart- en vaatziekten minder. Het tegenovergestelde geldt voor sporters die verschillende fysieke activiteiten combineren, zoals tienkampers. Toch is de conclusie van de onderzoekers dat topsporters gemiddeld een stuk langer leven dan de gemiddelde mens in de straat.