Interview met de grote baas in de paardensport: wat is de invloed van oorlog en inflatie?
i

Pro Shots

Interview met de grote baas in de paardensport: wat is de invloed van oorlog en inflatie?

Martijn Baars • 13:25, 11-04-2022 / Laatste Update: 06:56, 12-12-2023

De directeur van de Fédération Équestre Internationale (de wereldpaardensportbond) - Ingmar De Vos – is positief gestemd over de toekomst van de paardensport. Ondanks een ‘crisisje’ hier en daar zijn er steeds meer mensen gaan paardrijden en ook de wedstrijdkalender stroomt weer lekker vol.

Sportnieuws.nl sprak met de Belgische meneer De Vos. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne kwamen ter sprake, maar uiteraard ook België als absoluut paardenland. De directeur was in Leipzig voor de FEI Wereldbekerfinale en maakte even tijd voor ons.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, vragen we De Vos hoe het gesteld is met de paardensport wereldwijd. Daar kan hij duidelijk over zijn. "Het gaat uitstekend. Met een kanttekening natuurlijk dat wij – net als alle andere sporten en de maatschappij in het algemeen – ook te maken hebben gehad met een wereldwijde coronacrisis. Daarnaast hebben wij in Europa ook nog een uitbraak gehad van een rhinovirus waardoor we de competities meer dan een maand hebben stil moeten leggen. Toch denk ik dat onze paardensportgemeenschap zich zeer flexibel heeft opgesteld en we zijn al herstellende van deze moeilijke tijd. Dit kunnen we onder andere zien op onze kalender waar inmiddels een stijging te zien is van het aantal wedstrijden op internationaal niveau en dat in alle delen van de wereld."

'Het is een levenswijze'

Groot voordeel is dat het paardrijden niet alleen een sport betreft. Het is een grootschalige industrie die bestaat uit het fokken van paarden, het trainen van paarden en ruiters en uiteraard ook de concoursen. "We hebben natuurlijk te maken met 2 atleten. Een unieke band tussen mens en paard. We zien dat het bijzonder aantrekkelijk is voor de jeugd die de relatie met het dier ontzettend belangrijk vinden. Daar is een paard het ideale dier voor. We zijn dus niet alleen een sport, maar meer ook een levenswijze. Een cultuur. Als ik het vergelijk met tennis of golf, dan gooi je na het spelletje je rackets of clubs in de kast. Dat is bij ons anders. Bij ons is het een band voor het leven."

Heeft de paardensport ook te maken met inflatie?

In Nederland – maar ook in de landen om ons heen – kampen we met een enorme inflatie. Aangezien paardrijden niet de goedkoopste hobby is, zou je zeggen dat dit ook valt te merken bij de maneges. "Het is nog te vroeg om dat te zeggen, maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. We hebben eerder met hevige inflaties te maken gehad, ook tijdens de financiële crisis. Toen dacht ik ook dat dit een enorme impact zou hebben op onze sport, maar het viel reuze mee. We zitten nu uiteraard wel met een unieke situatie met zowel Covid als de oorlog in Oekraïne, maar in hoeverre we het nog gaan merken, weet ik niet."

Paardrijden hoeft niet duur te zijn

In onze portemonnee merken wij het in ieder geval wel. Dus zou je zeggen, het paard gaat er als eerste uit bij mensen met minder geld. Toch? "Natuurlijk gaat er veel geld om in de paardensport, maar we houden zeker ook rekening met de belangen van de 'gewone man' en met kinderen die heel graag willen paardrijden. Vooral in Nederland zijn daar zeer goede programma's voor. Je moet daarom onderscheid maken tussen de topsport en fokkerij met grote financiële belangen en het paardrijden voor amateurs. De sport is sinds de jaren '60 enorm gedemocratiseerd. Wanneer we even niet praten over een eigen paard en eigen stallen, maar puur over het verzorgen en berijden van een paard zijn er tal van maneges waar kinderen van over de hele wereld terecht kunnen. Je kunt er ook een rijopleiding krijgen en als je het vergelijkt met andere sporten zijn wij echt niet veel duurder."

Toekomst

Hoewel De Vos niet in de toekomst kan kijken, ziet hij deze voor de paardensport toch wel positief in. "Absoluut. Het is een sport die nog steeds aan het groeien is. Ook in andere delen van de wereld zoals Azië. Dat is ook belangrijk voor andere landen zoals Nederland, want het de paardensport is een exportproduct. Niet alleen qua fokkerij, maar ook qua training en trainers wordt er veel geëxporteerd naar landen van over de hele wereld."