Dujardin zet Nederlanders in de schaduw

Dujardin zet Nederlanders in de schaduw

admin • 22:00, 19-04-2014 / Laatste Update: 11:26, 13-12-2023

LYON – Charlotte Dujardin heeft een nieuwe parel aan haar palmares met het wonderpaard Valegro toegevoegd. De Britse dressuuramazone won zaterdag in Lyon bij de wereldbekerfinales de Grand Prix en deed dat met een wereldrecord. De score van 87.129% was een forse verbetering van de oude topscore die op 85.94% stond.

Daarbij verbleekten de prestaties van de overige deelnemers. De onttroonde Helen Langehanenberg bleef met Damon Hill al vier procent achter (83.343), nummer drie Edward Gal gaf met Glock’s Undercover ruim zeven procent toe.

Gal was dan ook lichtelijk teleurgesteld over het optreden van hem en zijn paard. “De laatste paar wedstrijden ging het erg goed met ons, vandaag was het duidelijk minder. Undercover was duidelijk heel erg gespannen, waarschijnlijk door alle drukte op het voorterrein waar heel veel volk stond. Daar was hij heel moeilijk te hanteren, in vergelijking daarmee viel het me nog mee hoe het in de ring uiteindelijk ging.”

Dat Dujardin nu zo’n enorm gat sloeg, verontrust hem echter niet. “Of ik daar moedeloos van word? Nee, absoluut niet. Dan kan ik ook beter stoppen. Ik weet dat wij normaal gesproken een stuk beter moeten kunnen. Als ik op alle onderdelen een procentje erbij kan krijgen, ziet de wereld er al weer heel anders uit. En we hebben morgen ook nog”, keek Gal vooruit naar de kür op muziek.

Tegenover de tegenvallende score, stond een meevaller voor Hans-Peter Minderhoud. Hij eindigde met Glock’s Johnson TN op een keurige zesde plaats. De hengst , afkomstig en deels eigendom van Team Nijhof uit het Gelderse Geesteren, liep een half jaar geleden pas zijn eerste Grand Prix. “Dit is echt top. Natuurlijk was op alle onderdelen te zien dat hij nog wat onervaren is, maar ik ben hier echt heel blij mee. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Direct achter hem eindigde debutante Danielle Heijkoop met Kingsley Siro. Twee oneffenheden aan het eind kostten haar twee plaatsen, zo was de inschatting van bondscoach Wim Ernes, die gemengde gevoelens had. “Teleurstelling dat Edward niet heeft kunnen laten zien wat hij met zijn paard kan, blijdschap over wat Hans-Peter met de relatief onervaren Johnson presteerde. Danielle viel iets tegen maar aan de andere kant: ze is nog jong en dit was haar debuut op dit niveau.”