Springruiters veroveren Europese titel in Aken

Springruiters veroveren Europese titel in Aken

22:02, 21-08-2015 / Laatste Update: 13:01, 13-12-2023

Op sensationele wijze heeft de Nederlandse springequipe van Rob Ehrens vrijdagavond in Aken de Europese titel in de landenwedstrijd gewonnen. Drie vrijwel foutloze ritten van Jeroen Dubbeldam (Zenith), Maikel van der Vleuten (Verdi) en Jur Vrieling (Zirocco Blue) waren voldoende. Het resultaat van Gerco Schröder (Cognac Champblanc) hoefde niet eens meer mee te tellen.

Het was het tweede verbluffende goud van Oranje in de Duitse stad die bijkans is gebouwd voor de paardensport. In 2006 behaalde het kwartet van Nederland de wereldtitel in Aken, destijds een unieke prestatie. Dat kunststukje herhaalden de springruiters een jaar geleden bij de WK in Caen.

Vanzelf ging het niet voor de Nederlanders, toen de avond viel in Aken. Na twee 'nulrondjes' van Dubbeldam en Van der Vleuten leek Vrieling met de derde foutloze rit de titel al binnen te halen. De Groninger bleek echter de toegestane tijd te hebben overschreden, nota bene met een tiende van een seconde. Daardoor kwamen de oprukkende Duitsers weer in beeld voor het goud. In zijn slotrit had Daniel Deusser de kans de druk op de laatste Nederlander (Schröder) maximaal op te voeren, maar hij benutte die niet. Deusser gooide een balk er af en daardoor was de titel voor Oranje een feit.

Duitsland had Nederland eerder wel dwars gezeten. Na de rit van Meredith Michaels-Beerbaum klonk het applaus van het thuispubliek zo luid, dat Dubbeldams paard Zenith zich te pletter schrok en de ring niet in wilde. ,,Gelukkig heb ik de nodige ervaring'', zei Dubbeldam. ,,Ik heb hem gerust weten te stellen. We zijn iets later de ring ingekomen en toen viel alles van ons af.''

Lees ook: Real Madrid-aanwinst praat tijdens presentatie in Catalaans (video)

Lees ook: FIFA 16 licht tipje van de sluier op: Bundesliga alsof je tv kijkt (video)

Lees ook: Blanc pest ‘fitte’ Van der Wiel weg bij PSG