'We hakken je vingers eraf en verbranden je levend, moordenaar!'
i

Getty Images

'We hakken je vingers eraf en verbranden je levend, moordenaar!'

Robert Hüsken • 16:09, 15-11-2016 / Laatste Update: 15:35, 12-12-2023

Gruwelijke shit in de paardensport. Een springruiter wordt ervan verdacht dat hij zijn paard zou hebben mishandeld. Het dier stortte vorige maand ineen op een toernooi in Frankrijk en overleed. Het gaat om Kevin Thornton uit Ierland. Hij zou het dier te lang inspanningen hebben laten verrichten op een renbaan. Zelfs de politie moest erbij komen omdat getuigen de ruiter te lijf wilden gaan na het incident.

Vingers afhakken

De zaak loopt nu zo hoog op dat Thornton zelfs met de dood wordt bedreigd. Dat vertelt de Ier aan de BBC. "Ik heb echt alle bedreigingen naar mijn hoofd gekregen die je maar kunt bedenken", zegt de 28-jarige Thornton. "Maar ik weet de feiten, ik weet wat er is gebeurd. Ik kreeg bedreigingen dat ze me levend zouden verbranden, mijn vingers eraf zouden hakken en dat ze me zouden slaan op iedere centimeter van mijn lichaam. Mensen zeiden dat ik een moordenaar en dierenbeul was. Ik ben ervan overtuigd dat mijn naam zal worden gezuiverd."

Onderzoek

De internationale paardensportbond FEI doet nu ook onderzoek naar deze zaak. Eerder bleek uit autopsie dat zijn paard Flogas Sunset Cruise niet is overleden door overmatig spoor- of zweepgebruik. Daardoor is het vooralsnog een raadsel waar het paard dan wel aan is overleden. Thornton zegt dat omstanders denken dat hij uren met zijn paard in de ring heeft gewerkt, omdat ze hem met een schimmel zagen. Maar hij was met 3 verschillende witte paarden achter elkaar aan het werk, zegt hij zelf.