Marathonploegen op het ijs slaan handen ineen

23 januari 2020

BSR Agency

De marathonploegen Team Royal A-ware en Okay Fashion & Jeans vormen volgend seizoen samen 1 nieuwe ploeg. Dat is vandaag bekend gemaakt op de Weissensee in Oostenrijk, waar het peloton is neergestreken voor een aantal wedstrijden op natuurijs.


De nieuwe formatie zal bestaan uit rijders van beide ploegen en komt onder leiding van trainer Jillert Anema.

Bergsma en Stroetinga sowieso van de partij
Die voert nu de schaatsers aan in de lichtblauwe plakken van Royal A-ware. Van die ploeg hebben Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga al hun handtekening gezet. Van Okay Fashion hebben Crispijn Ariëns en Sjoerd den Hertog hun komst toegezegd. Op de Weissensee wordt nog met andere kandidaten overlegd.

Kamminga wint race na rode kaart Groenewoud
Marijke Groenewoud kwam donderdag als 1e over de streep tijdens de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee in Oostenrijk, maar de jury heeft haar laat op de avond alsnog een rode kaart gegeven. De winnares van de 1e wedstrijd op natuurijs, de KPN Grand Prix 1, werd oneerlijke en niet-sportief gedrag verweten. Manon Kamminga, eerder op de dag als 2e gefinisht, werd uitgeroepen als winnares.

Groenewoud, rijdster van Team ZiuZ, accepteerde tijdens de wedstrijd hulp van Carien Kleibeuker, die uitkomt voor Team Royal A-ware. Dat is volgens de reglementen niet toegestaan. De jury kwam later op de avond tot dit besluit, op basis van eigen waarneming tijdens de wedstrijd, ingediende protesten en uitspraken van Groenewoud zelf die de ongeoorloofde hulp bevestigen. Kleibeuker werd eerder op de dag al uit de uitslag geschrapt. Dat is nu ook gebeurd met Groenewoud.

De uitslag van de Grand Prix 1 - Aart Koopmans Memorial luidt nu: 1. Manon Kamminga, 2. Aggie Walsma, 3. Lisa van der Geest. Dat is ook meteen de rangschikking in het klassement om de KPN Grand Prix natuurijs.

De Scheidsrechterscommissie van de KNSB buigt zich de komende dagen over de verdere consequenties van deze rode kaarten.