Dai Dai N'tab nog lang niet uitgeschaatst: 'Veel schaatsers hebben boven de dertig hun beste jaren'
i

Dai Dai N'tab op het WK in 2023 (©Getty Images)

Dai Dai N'tab nog lang niet uitgeschaatst: 'Veel schaatsers hebben boven de dertig hun beste jaren'

Nick Klaessens • 06:00, 30-09-2024 / Laatste Update: 12:27, 30-09-2024

Schaatser Dai Dai N'tab (30) kampte jarenlang met een zeurende rugblessure die mooie prestaties dwarsboomde. In maart moest hij weg bij Team Jumbo, maar de Amsterdammer werd al gauw opgepikt door Team IKO X2O. Vooralsnog blijkt het een schot in de roos, vertelde hij onlangs aan Sportnieuws.nl: "Ik schaats voor het eerst in lange tijd pijnvrij."

Dai Dai N'tab is een van de snelste schaatsers die we in Nederland hebben op de 500 meter, mits hij fit is. Zijn laatste gouden plak dateert inmiddels van de NK Sprint begin 2022. Op Instagram kondigde hij in maart van dit jaar aan dat zijn tijd bij Team Jumbo er na vier jaar op zat. Inmiddels gaat het weer goed met N'tab, verzekerde hij ons: "Ik kwam uit een moeilijke situatie bij Jumbo. Nu begin ik in vorm te raken en kan ik pijnvrij mijn trainingen doen. Eindelijk kan ik weer alles uit mijn trainingen halen in plaats van dat ik die trainingen aan het bouwen ben om de blessure heen."

Van bol naar hol

Eindelijk pijnvrij dus, zei hij onlangs tijdens de presentatie van Team IKO X2O: "Ik kreeg vooral na krachttrainingen last van mijn onderrug, of tijdens het fietsen. Elke keer als mijn rug van hol naar bol gaat, of als ik heel lang bol of hol moet zitten, dan krijg ik last. Inmiddels kan ik weer fietsen zonder pijn. Als ik een zware dag of week heb gehad, dan heb ik echt een warming-up nodig om erin te komen."

Iedereen een eigen sausje

En dat is met name te danken aan de staf van zijn nieuwe team. "Je ziet dat iedereen in zijn kracht staat in de begeleiding. Iedereen heeft zijn eilandje waarover hij of zij mag beslissen en daar wordt diegene ook vrij in gelaten. Zo kun je verschillende krachtvelden aan elkaar koppelen." De begeleiding is niet de enige afdeling waar iedereen in zijn kracht staat. "Nee, er wordt echt gekeken naar wat ik nodig heb in plaats van ‘dit werkte voor die en die ook, dat sausje ga ik over jou heen gieten’. Ik merk echt dat het programma beter bij mij aansluit. Als ik pijnvrij kan schaatsen en ik voel me sterk, dan kan ik gewoon iedereen weer verslaan."

"Dat geldt ook voor Joy Beune en Sebas Diniz", zei N'tab. "De staf kijkt hoe ze elk individu zo goed mogelijk over de finish kan krijgen. Voorheen werd er in Nederland veel met één sausje voor iedereen gewerkt: een paar keer smaakt die goed en een paar keer smaakt die niet goed. En nu wordt er elke keer een nieuw recept uitgevonden."

Schaatsbejaard

Het was vreselijk geweest voor hem: "Ik gun het niemand om twee jaar lang met pijn naar je werk te gaan en met pijn thuis te komen. Daar is echt niks aan. Ik had het zelfs in de auto, dan zat ik lekker naar de radio te luisteren en stapte ik uit: au, probleem. Het is super confronterend om kleine doelen in training niet meer te halen. Pijn associeer ik met frustratie en verlies. Ik denk eerlijk gezegd dat ik net op tijd ben geweest. Als ik nog een jaar zo was doorgegaan, had ik mijn hele leven rugpijn gehad. Dan was ik nu schaatsbejaard geweest, haha."

De beste jaren

De Amsterdammer, die een Senegalese vader heeft en een Nederlandse moeder, werd deze zomer dertig jaar. Wanneer is iemand schaatsbejaard volgens hem? "Ik denk dat het ophoudt rond de 35, 36 jaar, dus ik heb nog een paar mooie jaren te gaan. Kijk maar naar Kjeld Nuis, Hein Otterspeer, Laurent Dubreuil: er zijn heel veel schaatsers die boven de dertig eigenlijk hun beste jaren hebben. Dus met leeftijd ben ik niet zo bezig. Ik ben altijd laat geweest in dingen, dus misschien hier ook wel in."

De nieuwe generatie

Zijn nieuwe teamgenoten hebben gigantisch veel volgers op Instagram. Joy Beune tikte onlangs de 300.000 aan, en Pien Hersman zit zelfs al boven de 750.000 volgers. N'tab heeft er 'slechts' 16.000, maar lijkt juist door al zijn sportieve foto's serieuzer over zijn sport. Hoe ziet hij dat zelf? "Ik post niet zoveel, ik denk dat het een generatieverschil is. Ik zou meer moeten posten, ik ben namelijk niet alleen schaatser. Ik heb ook nog een sociaal leven en een relatie in de Randstad, maar ik ben bang dat als ik te veel dingen post over vrije tijd, dat het dan lijkt alsof ik een beetje aan het aanklooien ben."

"Als je 19, 20 jaar bent, dan maakt het allemaal niet zoveel uit. En als vrouw is het sowieso makkelijk, laten we heel eerlijk zijn. Ik zie dat meer mannelijke schaatsers zoeken hoe ze zich moeten profileren op social media. Je moet echt een plan maken als je veel volgers wil krijgen, het liefst samen met een team dat het voor jou bedenkt. Voor vrouwen is het al snel goed. Als jij in een strak pakje aan het schaatsen bent en je maakt een reel waarin je lacht, ben je klaar. Dat kan ik wel gaan doen, maar dan wordt het hem niet."