Gezocht: Concurrent voor Sven Kramer op WK allround
i

Pro Shots

Gezocht: Concurrent voor Sven Kramer op WK allround

Bart van der Wijst • 10:15, 05-03-2016 / Laatste Update: 19:08, 12-12-2023

Sven Kramer begint zaterdag in Berlijn aan zijn tiende WK allround. Na twee keer brons in zijn jeugdjaren werd hij zeven keer kampioen. En nummer acht zou best eens een invuloefening kunnen worden. ,,Sven maakt zelden fouten op zo'n kampioenschap."

Wordt titel nummer acht een eitje? Dat hoor je Kramer niet zeggen. ,,Maar ik ben wel vóór een heel saai toernooi", aldus Kramer tegenover het AD, die niet echt een concurrent lijkt te hebben dit jaar. Wie hem dit jaar van goud af kan houden? Zelf noemt hij aanvankelijk alleen Sverre Lunde Pedersen. De Noor heeft vorige week een goede trainingswedstrijd gereden in Inzell. ,,Bart Swings en Jan Blokhuijsen waren goed bij de EK in Minsk," vult Kramer aan.

Denis Joeskov

Eigenlijk is er maar één man die Kramer het leven echt zuur kan maken: Denis Joeskov. ,,Als die een 35 laag rijdt op de 500 meter, wordt het een lang en zwaar toernooi voor me." Maar Kramer heeft ook gehoord dat Joeskov sterk overweegt geen afsluitende 10 kilometer te rijden. ,,Als je dat aan de voorkant van het toernooi al zegt, weet ik niet of je mee moet doen. Dan ken ik iemand die graag zijn plaats inneemt," doelt Kramer op zijn ploeggenoot, eerste reserve Patrick Roest.

Uitdagers

Voor zijn uitdagers is het zaak om een goede sprint te rijden en dan te hopen op een mindere race van Kramer. ,,Bij het EK verloor ik op de 500 meter al op Sven," zegt Swings. ,,Dat moet ik nu echt om zien om te draaien. Alleen: Sven maakt zelden fouten op zo'n kampioenschap. Terwijl ik zelf nog nooit een foutloos WK heb gereden. Ik geef me niet verloren, maar mijn doel is het podium," zegt de bescheiden Belg.

In Noorwegen is de WK allround nog altijd de hoogmis van het seizoen, zegt bondscoach Sondre Skarli. Hij is terughoudend over de kansen van zijn pupil Sverre Lunde Pedersen ,,Vorig jaar werd hij derde. Misschien dat hij nu tweede kan worden, want we komen elk jaar ietsje dichterbij. Hij is pas 23 jaar en heeft echt als doel om ooit van Sven te winnen. Ooit wordt Sverre wereldkampioen, en niet één keer. Maar misschien is het nu nog te vroeg."