Merkenteams blijven onzichtbaar in World Cup

Merkenteams blijven onzichtbaar in World Cup

Harry Nijland • 15:41, 11-06-2014 / Laatste Update: 10:06, 13-12-2023

DUBLIN (ANP) - De Nederlandse langebaanschaatsers mogen de komende 2 jaar tijdens wereldbekerwedstrijden nog niet rijden in aangepaste pakken, waarop meer ruimte is voor sponsors. De KNSB bracht dat punt, vooral op verzoek van de commerciële teams, woensdag in tijdens het congres van de internationale schaatsunie ISU in Dublin.

 51 landen stemden tegen en 28 landen voor. 19 andere landen stemden neutraal of onthielden zich van stemming. Om het voorstel er doorheen te krijgen, was twee derde van het aantal stemmen nodig.

De merkenteams, verenigd in de atletenvereniging VPS, vinden dat zij tijdens de internationale wedstrijden te weinig zichtbaar zijn. Zij willen graag extra ruimte voor sponsors op de pakken, maar zullen voorlopig geduld moeten hebben.

,,Ontzettend jammer dat dit voorstel het niet heeft gehaald", zegt Paul Sanders, algemeen directeur van de KNSB tegen schaatsen.nl. ,,Het rijden in pakken met een eigen kleur en sponsoruitingen was een grote wens van de VPS. Maar je merkt dat een vernieuwing als dit voor sommige landen nog een brug te ver is."

De komende dagen staan in Dublin nog meer belangrijke onderwerpen op het programma. Zo gaat het onder meer over de toekomst van het langebaanschaatsen. Vooral de lange afstanden staan ter discussie. Ook bestaat het plan om de 500 meter bij de Olympische Spelen en de WK afstanden nog maar één keer te laten schaatsen in plaats van twee keer.