Oenema waarschuwt: 'Huidkanker door bakken op strand'
i

Pro Shots

Oenema waarschuwt: 'Huidkanker door bakken op strand'

admin • 13:44, 18-07-2016 / Laatste Update: 02:26, 05-01-2024

Ga jij deze week lekker in de zon liggen? Pas dan op voor kanker, waarschuwt schaatsster Thijsje Oenema. De 28-jarige Friezin hoorde eind vorig jaar dat ze uitgezaaide melanoomkanker had, de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker.

Oenema was niet iemand die graag haar verjaardag vierde. Maar vorige maand kwam het er toch wel van. In plaats van bier had ze flessen zonnebrandcrème op tafel gezet. ,,Je ziet wel dat dit de verjaardag is van een kankerpatiëntje”, zei ze met gevoel voor humor tegen het AD.

Kanker

In november was de stemming wel anders toen ze ontdekte 'een cyste zo groot als een appel' bij haar eierstokken te hebben: kanker. Allemaal het gevolg van een moedervlek. Die zaaide uit – de kans daarop is minder dan 1 procent. De schaatswereld steunde haar, maar Oenema ging wel een vervelende tijd tegemoet. ,,Ik kocht een goede koptelefoon die me kon afsluiten van verdrietige geluiden van andere patiënten in het ziekenhuis.”

De hemel wacht wel

Zelf nam Oenema het allemaal wat luchtiger op. Ze vertelt hoe ze een shirt met 'Heaven can wait' aantrok en een foto rondstuurde. Dat vonden haar ploeggenoten niet echt lollig. In maart kreeg Oenema voorlopig goed nieuws: de behandelingen tegen de kanker werkten. Ze wordt nog wel elke 3 maanden gecontroleerd, maar het ziet er relatief positief uit voor de schaatsster.

Dus, denk nog eens na als je zonder zonnebrand in de zon gaat liggen deze zomer. Je kunt er zomaar kanker van krijgen. ,,Denk niet: dat overkomt mij niet", aldus Oenema.