Remy de Wit trad in 2018 aan als technisch directeur bij de KNSB. In zes intense jaren maakte hij vele hoogtepunten mee, maar ook dieptepunten die heel Nederland in zijn greep hielden. Zo vertelt hij in de nieuwe aflevering van de Sportnieuws.nl-podcast Schaats Inside: "Nou ja, dieptepunt, dan komt er wel één heel snel naar boven."
Hij is de baas van bondscoach Rintje Ritsma, komt eigenlijk uit het basketbal en houdt zich namens de KNSB voornamelijk bezig met de vraag: hoe krijgt Nederland een maximaal aantal schaatsers aan de start tijdens de Winterspelen van Milaan over twee jaar? In de nieuwe aflevering van podcast Schaats Inside vertelt hij openlijk en laagdrempelig over wat zijn baan inhoudt. "Ik denk dat [deze baan] niet voor iedereen is weggelegd."
"Soms zijn er situaties die echt onder je huid kruipen", legt hij uit. "Dan ben ik gezegend met een aantal zeer warme collega's die ik kan bellen en die me daar ook wel doorheen trekken. Ik ben niet iemand die van nature enorm op de voorgrond wil treden."
18 maart 2024, 08:15
In Rotterdam Ahoy vonden dit weekend de WK shorttrack plaats. De Nederlandse atleten hoopten veel medailles te pakken, maar de uiteindelijke oogst viel ietwat tegen. Een plak winnen op een WK is desondanks een grote eer, maar de Internationale Schaats Unie (ISU) beloont de succesvolle atleten niet met veel prijzengeld.
Rillingen over mijn lijf
Hoogtepunten zijn er legio, vertelt een ontspannen De Wit. Eentje springt eruit voor hem. "De laatste race in het EK allround van Sven Kramer in Collalbo, dat was in mijn eerste jaar. Ik zag hoeveel impact hij maakte in de rit toen tegen Patrick Roest. Dat vond ik echt een hoogtepunt." Een mooi moment dat bestond bij de gratie van sores elders, spreekt De Wit openlijk:
"Ik kwam uit een wat zwaardere privéperiode vandaan en ik zie daar gewoon de absolute sport in de buitenlucht. Er zijn natuurlijk heel veel hoogtepunten te noemen." Zo memoreert hij het WK shorttrack in Rotterdam in maart van dit jaar: "Ik had de rillingen over mijn lijf in Ahoy, ondanks dat de prestaties daar tegenvielen. Maar dat vond ik ook echt een hoogtepunt voor ons als bond."
Dieptepunt in emotie
Over het dieptepunt in zes jaar bij de KNSB hoeft De Wit niet lang na te denken: "Nou ja, dieptepunt, dan komt er wel één heel snel naar boven. Dat is het overlijden van Lara (shorttrackster Van Ruijven, red.). Dat was echt wel een dieptepunt, in emotie. Vooral omdat ik zag wat dat deed met de omgeving, de mensen en de sporters die daar dichtbij betrokken waren."
"En daar hebben we heel hard moeten werken met elkaar om iedereen overeind te houden. Zelf ben ik toen twee keer heen en weer gevlogen om gewoon de staf en de sporters te begeleiden. En iets meer afstand houden om te kunnen overzien. Dus dat was voor mij wel dat ik dacht: dat is het zwaarste moment in die zes jaar."
Als technisch directeur had Remy de Wit een overkoepelende rol, met dingen waar men liever niet aan denkt in tijden van rouw. "Ja, ik werd gebeld op dat moment. We zaten midden in een verhuizing. Dat het niet goed ging. Een dag later heb ik besloten om die kant op te vliegen, met name om ervoor te zorgen dat coaches konden blijven coachen."
"Dat de medische staf en de krachttrainers", vult hij aan, "dat iedereen in zijn rol kan blijven, voor zover dat gaat natuurlijk. En dat alles wat er verder nog moet gebeuren aan contact met een ambassade, contact met thuis, met ouders, vriend. Dat je dat kan regelen op dat moment."
Podcast Schaats Inside
In de nieuwe aflevering van de Sportnieuws.nl-podcast Schaats Inside schuift dit keer Remy de Wit aan in het hoofdkantoor van de KNSB. De technisch directeur van de schaatsbond gaat dieper in op heikele kwesties, krijgt enkele lastige dilemma's voorgelegd en geeft een inkijkje in zijn eigen werk. Beluister hieronder de podcast.