Sjinkie heeft geen achternaam meer nodig

Sjinkie heeft geen achternaam meer nodig

08:30, 24-01-2015 / Laatste Update: 10:52, 13-12-2023

HEERENVEEN - Sjinkie Knegt heeft sinds 2014 eigenlijk geen achternaam meer nodig. Hij groeit langzaam maar zeker uit tot een beroemde Nederlandse sportheld, zoals Epke dat al is en Rintje was. Mannen die aan hun unieke voornaam voldoende hebben om het publiek in extase te brengen.

Niemand heet zoals hen. ,,Ik merk dat steeds meer mensen m’n naam kennen’’, zegt Knegt zaterdag in de kranten van De Persdienst. ,,Ik heb m’n naam ook altijd mooi gevonden. Van mijn naam is er maar een van. En die heb ik.’’

Waar die naam ook weer vandaan komt? Vooruit, nog een keer uitleggen dan. Sjinkies overgrootvader Sjing Tjing kwam in de jaren 30 van de vorige eeuw naar Nederland en stond bekend als een ‘pinda-Chinees’: hij was pindakoekjesbakker. Een van zijn kleinzonen groeide op in het Friese Bantega, niet ver van Lemmer, maar aan de naam Sjing Tjing kon men daar maar slecht wennen. Die werd al snel verbasterd tot Sjinkie. De shorttracker is uiteindelijk naar zijn overigens te jong verongelukte oom vernoemd.

Nederland moest trouwens ook even aan die naam wennen. Voor de allereerste shorttrackwedstrijd waar Sjinkie aan meedeed, was hij ingedeeld bij de meisjes. Wist de organisatie op de Amsterdamse Jaap Eden-baan veel dat dit een Fries jochie was?! Tegenwoordig wil iedere shorttracker Sjinkie zijn.