Sven Kramer tekent bij ploeg Jac Orie

Sven Kramer tekent bij ploeg Jac Orie

Harry Nijland • 13:22, 13-05-2014 / Laatste Update: 09:34, 13-12-2023

DEN HAAG - Sven Kramer zet zijn schaatsloopbaan voort bij Team BrandLoyalty. De olympisch kampioen op de 5 kilometer tekent woensdag een contract voor 1 jaar bij de formatie van coach Jac Orie. Dat heeft de ploeg dinsdag bekendgemaakt. Kramer reed de afgelopen 9 jaar voor TVM, maar deze ploeg hield na dit seizoen op te bestaan.

Kramer maakte in maart bekend de samenwerking met zijn coach Gerard Kemkers te beëindigen. De 28-jarige Fries zocht al enige tijd geleden contact met Orie. Hij wil onder hem de wereldtop op de 1500 meter bereiken. Orie behaalde al veel successen op dit nummer met onder anderen Stefan Groothuis en de inmiddels gestopte Mark Tuitert. Kramer wil zich de komende jaren ook blijven focussen op de 5 kilometer en het allrounden.

Smeekens
De veelvoudig Europees- en wereldkampioen allround gaat bij zijn nieuwe ploeg samen rijden met onder anderen Groothuis, winnaar van olympisch goud op de 1000 meter, en Jan Smeekens.

Orie liet maandag al weten dat hij hoopte op een snel akkoord met Kramer. ,,Ik wil ook dat het niet meer lang duurt. We moeten weer gaan trainen, dan kunnen we weer leuke dingen gaan doen", zei hij tegen de NOS. Hij is van plan om Kramer al mee te nemen op het trainingskamp van de BrandLoyalty-ploeg, dat woensdag in Doorwerth begint.

Operaties
Kramer behaalde dit jaar olympisch goud op de 5 kilometer bij de Spelen in Sotsji. Op de 10 kilometer werd hij verrassend verslagen door Jorrit Bergsma. Na de Spelen beëindigde hij het seizoen voortijdig vanwege problemen met zijn luchtwegen. Hij heeft in maart 2 operaties ondergaan.