Van der Weijden pakt nationale titel op massastart
i

Vincent Riemersma

Van der Weijden pakt nationale titel op massastart

Brian Vesseur • 21:47, 14-01-2018 / Laatste Update: 04:18, 07-01-2024

Annouk van der Weijden heeft zondag de Nederlandse titel op de massastart veroverd. In Groningen kwam de 31-jarige schaatsster als eerste over de finish, gevolgd door Bianca Bakker en Elma de Vries.

Titelverdedigster Irene Schouten, die sinds de invoering van dit onderdeel in 2013 de Nederlandse titel 5 keer op rij won, was niet van de partij in Groningen. Met Van der Weijden komt Schouten bij de Winterspelen komende maand in Zuid-Korea in actie op de olympische massastart.

Olympische Spelen

Van der Weijden bevestigt daarmee haar goede vorm. Eind december won ze op het Olympisch Kwalificatietoernooi de 5000 meter. Op de Winterspelen in Zuid-Korea gaat ze ook de massastart rijden.

Hoolwerf

Bij de mannen zegevierde Willem Hoolwerf. Het was zijn tweede titel na zijn eerste overwinning in 2016. Stefan Wolffenbuttel eindigde als tweede, gevolgd door Johan Knol als nummer 3. Titelverdediger Gary Hekman moest genoegen nemen met de achtste plek.

Voor de Nederlandse titelstrijd op de massastart bestond dit jaar niet veel belangstelling. Bij de vrouwen kwamen er slechts zeven rijdsters in actie. Bij de mannen verschenen tien rijders op het ijs.