Yuskov blijft keizer op de 1500 meter, Krol en Verweij naast de Rus op podium
i

ANP

Yuskov blijft keizer op de 1500 meter, Krol en Verweij naast de Rus op podium

Martijn Baars • 18:29, 05-01-2018 / Laatste Update: 16:24, 12-12-2023

Denis Yuskov blijft de keizer van de 1500 meter. De Rus won in zijn eigen Kolomna de 1500 meter op de EK afstanden. Koen Verweij leek zijn grootste uitdager te zijn, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een 3e plaats. Landgenoot Thomas Krol werd tweede. Marcel Bosker werd 4e.

De Rus Sinitsyn en de Duitser Joel Dufter waren van de ranglijstvulling de beste schaatsers. Zij reden als enigen onder de 1,50.

Voorprogramma

Daarna kwamen een voor een de favorieten en outsiders op het ijs. Tumolero en Szymanski reden bijna 2 seconden sneller dan het voorprogramma. Het was nog altijd maar de opmaat naar de toppers, zoals Koen Verweij en Denis Yuskov.

Keizer Yuskov

Marcel Bosker reed als eerste Nederlander en moest meteen tegen de Pool Brodka, maar reed hem helemaal aan gort en klokte met 1,46.60 een prima tijd die hem uitzicht bood op een podiumplaats. De combinatie van de volgende Nederlander was zwaar. Thomas Krol moest tegen de keizer van de 1500 meter, Denis Yuskov. De Rus, houder van het wereldrecord, reed 1,44.53 en daarmee weer superieur. Hij had op de wissel wel last van Krol, waardoor hij geen absolute toptijd kon rijden.

Verweij

De hoop was daarna dus gevestigd op Koen Verweij. Hij moest wachten tot de laatste rit, want de Nederlander zag daarvoor dat de Pool Konrad Niedźwiedzki nog goed reed. Maar hij kwam niet in de buurt van Yuskov en de Nederlandse nummers 2 en 3 Krol en Bosker.