WK shorttrack | Michelle Velzeboer, het zusje van Xandra Velzeboer: 'Ik wil niet het mindere zusje zijn'
Michelle Velzeboer (rechts) met zus Xandra. Ze shorttracken allebei en melden zich komend weekend op WK shorttrack in Rotterdam. ©Getty Images

WK shorttrack | Michelle Velzeboer, het zusje van Xandra Velzeboer: 'Ik wil niet het mindere zusje zijn'

23:48, 12-03-2024

Iedereen die het shorttracken volgt, kent inmiddels Xandra Velzeboer. Ze won al olympisch goud, zes wereldtitels en twee Europese titels. Maar ze heeft ook nog een jonger zusje dat shorttrackt. Michelle Velzeboer wil wel én niet op haar grote zus lijken.

"Nu mijn zus het zo goed doet, wil ik niet het mindere zusje zijn", zegt Michelle Velzeboer eerlijk in een interview met schaatsen.nl. Ze hoopt op het WK shorttrack, komend weekend in Rotterdam, al te mogen ruiken aan prijzen of in ieder geval spannende A-finales.

Uitslagen WK shorttrack 2024 | Goud en twee keer zilver voor Nederland

17 maart 2024, 17:00

Het seizoen zit er voor de langebaanschaatsers al een week op, maar dat betekende niet dat het schaatsseizoen voorbij was. De shorttrackers reden dit weekend namelijk hun WK en ze deden dat in Nederland. Het verliep bepaald niet zoals verwacht, maar kende een prachtige ontknoping.

'Ik verwacht gewoon heel veel van mezelf'

"Omdat mijn zus Xandra zo goed presteert, heb ik in mijn hoofd dat ik daarnaar toe wil. Als sporter heb je altijd een voorbeeld in je hoofd dat het heel goed doet. Voor Xan was dat Suzanne (Schulting, red.). Maar wanneer dat je eigen zus is, ga je nog meer vergelijken. Soms doe ik dat te veel. Het is dan niet zozeer mijn achternaam die mij extra druk geeft, maar ik verwacht vooral veel van mezelf", is Michelle eerlijk.

'De relay samen winnen'

Zeven jaar geleden, toen het WK ook in Nederland werd gehouden, zat de toen 14-jarige Michelle Velzeboer op de tribune te schreeuwen. Nu is ze net 21 geworden en mag ze op het ijs staan en haar land vertegenwoordigen. "Af en toe is het goed om stil te staan bij mijn eigen prestaties, die zijn zeker niet slecht. Ik rijd vaker B- en A-finales dan vorige winter en leer er veel van. Als ik deze stijgende lijn doorzet, kan ik naar haar (zus Xandra, red.) niveau toe. Ik hoop dat wij de Liu-broers van het vrouwenshorttrack kunnen worden. Uiteindelijk is dat het doel. En met de relay samen winnen.”