Nederlandse experts over tennisstrijd: ‘Djokovic is de favoriet’

9 september 2019

AFP

Zijn eindzege op de US Open brengt Rafael Nadal weer een stapje dichter bij het grandslamrecord van Roger Federer. De Zwitser staat op 20 titels, Nadal op 19 en Novak Djokovic volgt met 16. We stelden Paul Haarhuis, Jacco Eltingh en Kristie Boogert de vraag: wie gaat zijn carrière eindigen met de meeste titels op grandslamtoernooien?

Paul Haarhuis heeft een duidelijke voorkeur: "Ik hoop dat Nadal de meeste grandslamtitels gaat winnen, maar ik denk dat het Djokovic wordt. Voor Nadal heb ik toch net iets meer sympathie. Hij werkt er zo hard voor, haalt echt alles uit zichzelf. Het onverzettelijke dat iedereen in zich heeft en er maar niet uit weet te halen, dat lukt hem wél.”

"Maar Djokovic gaat de meeste Grand Slams winnen. Als hij de komende jaren fit blijft, dan kan hij nét iets meer brengen dan Nadal en Federer”, vertelt de captain van het Fed Cup-team.

Gelijk
Jacco Eltingh, technisch directeur van de KNLTB, verwacht een gelijkopgaande strijd: "Dat is een lastige. 21 zou wel eens ‘the lucky number’ kunnen worden. Nadal gaat Federer in ieder geval evenaren. Federer zie ik geen Grand Slams meer winnen, misschien 1één. Nadal gaat er sowieso nog 2 winnen. Djokovic moet zorgen dat hij fit blijft, dan kan hij nog 2 jaar vlammen en er een paar naar zich toe trekken. Het zou me niets verbazen als ze allemaal gelijk eindigen, op 21 Slams. Dat zou prachtig zijn.”


Fitheid
Kristie Boogert, tenniscommentator bij de US Openfinale van afgelopen nacht tussen Nadal en Daniil Medvedev, verwacht vooral een strijd tussen Nadal en Djokovic. "Nadal gaat Federer het eerst evenaren, maar Djokovic gaat er uiteindelijk het meest winnen. Hij heeft het langst de tijd en is van de 3 het veelzijdigst. Federer liet het liggen op Wimbledon eerder dit jaar tegen Djokovic, dat was cruciaal."


"Op de US Open van dit jaar dachten we vooral aan een strijd tussen Federer en Djokovic, maar Nadal liep er als 3e mee weg. Hij gaat ook nog Grand Slams winnen, maar bij Djokovic spreekt zijn lichaam in zijn voordeel. Fit blijven gaat een belangrijke factor zijn. Alles bij elkaar opgeteld denk ik dat Djokovic op het hoogste aantal eindigt.”