Tenniscommentator Raemon Sluiter: 'Zal niet vloeken op Kiki Bertens, ben lijp van tennis'
i

Pim Ras Fotografie

Tenniscommentator Raemon Sluiter: 'Zal niet vloeken op Kiki Bertens, ben lijp van tennis'

Trevor Wagener • 19:09, 16-01-2020 / Laatste Update: 12:36, 05-01-2024

Als beginnend en debuterend tenniscommentator zal voormalig proftennisser Raemon Sluiter vanaf maandag bij de Australian Open waarschijnlijk ook verslag doen van wedstrijden van zijn voormalig pupil Kiki Bertens. "Het zal even apart zijn, maar ik was altijd al kritisch op haar. Als ze er slecht bij staat, staat ze er slecht bij", zei hij tegen AD-journalist Rik Spekenbrink.

Afgelopen vrijdag ging de wekker van Raemon Sluiter om iets over half 6. In het Australische Brisbane speelde Kiki Bertens in de kwartfinale tegen Naomi Osaka. "Dan ben ik toch benieuwd hoe zo'n partij gaat lopen", ging Sluiter verder.

Tennisgek

De Rotterdamse coach is, zoals hij dat zelf zegt, 'lijp van tennis'. Vanaf maandag is hij dagelijks te horen bij Eurosport, als co-commentator bij de Australian Open. Sowieso kijkt Sluiter vaak tennis. "DWDD en 1 van de late talkshows zitten in mijn vaste tv-schema, anders kijk ik tennis. Wie er speelt, maakt dan niet uit. Bij Gaël Monfils of Nick Kyrgios weet je altijd wat er gebeurt en soms zijn er herhalingen."

Sluiter kijkt lang niet alleen enkel naar de toppers. "Ik kan ook gerust de laptop open klappen als Tallon Griekspoor ergens een interessante wedstrijd speelt. Ik kijk niet met een blocnote naast me, het is voor driekwart liefhebberij. Het mooie van de sport is de dynamiek van een partij. Waar gaat het fout, wat verandert er op welk moment?"

Info ratelen

En dus denkt Sluiter van grote waarde te zijn op tv. "Met de ervaring die ik als speler en coach heb, hoop ik dat ik op dat vlak wat kan toevoegen als co-commentator. Wat zou je nu doen als je speler A bent? En hoe moet speler B dan reageren? Het is alleen nog wel de vraag of de mensen dat leuk vinden."

De Rotterdammer gaat dus ook partijen van Bertens checken. "Ja, misschien, het hangt af van hoe laat zij speelt. Het was een kleine overweging of ik dat wilde maar eigenlijk is het niet anders dan toen ik haar coach was, of die laatste 2 maanden van het afgelopen jaar dat ik haar partijen thuis op tv zag. Ik keek en kijk puur analytisch naar haar en dat zal zo blijven."

Kritisch op iedereen, ook op Kiki

Hij kijkt dan als liefhebber, commentator en coach. "Wat kan beter? Hoe staat ze erbij? Als dat slecht is, is het slecht. Volgens mij ben ik altijd redelijk open geweest, ook in de media, over haar spel. Het zou kunnen dat ik op een bepaald moment iets te veel weet, maar het meeste is al lang geen geheim meer. Ik verwacht geen problemen, maar ik zal nu het vloeken achterwege laten als ze bepaald gedrag vertoont."

Verder toekomstplannen heeft Sluiter (nog) niet. Eerst lekker commentaar geven. "Ik zit nog in de rust- en oriëntatiefase. Ook wat dat betreft worden komende weken interessant. Word ik er blij van om iedere dag naar Hilversum te rijden en commentaar te geven? Ik ga in februari ook wat dingen doen bij het ABN Amro-toernooi. Ik ben benieuwd hoe dat gaat bevallen, en ook of de hunkering naar de tour zo groot wordt dat ik daar weer voor open sta."