Deze 5 Tour-hooligans schreven op onsportieve manieren geschiedenis
i

Pro Shots / Action Images

Deze 5 Tour-hooligans schreven op onsportieve manieren geschiedenis

admin • 14:57, 21-07-2018 / Laatste Update: 18:43, 07-01-2024

Over de wielersport zegt men altijd dat het zo mooi is dat de supporters zo dichtbij hun helden kunnen komen. Zeker op een klim als de Alpe d'Huez, waar de renners niet zo hard fietsen, zijn ze letterlijk aanraakbaar. Deze Tour viel Vincenzo Nibali al uit nadat hij achter een camerabandje van een toeschouwer bleef haken. De Italiaanse toprenner viel en brak een ruggenwervel. Ook topfavoriet Chris Froome werd bijna van zijn fiets gedouwd. Deze .. momenten beïnvloedden allemaal op hun eigen manier het koersverloop.

1: Eddy Merckx krijgt leverstoot

Op de klim van de Pui de Dôme kreeg Eddy Merckx in 1975 van een toeschouwer, die Muhammad Ali naspeelde, een flinke klap op zijn lever. De Belg viel niet en fietste door. Wel had hij zoveel last van die klap dat hij tijd verloor en de Tour dat jaar niet wist te winnen. Merckx had toen al 5 overwinningen op zak en eindigde dat jaar op de 2e plaats. Bernard Thévenet won de Ronde met dank aan de imitatie-Ali die klaar was met de dominante Belg die ieder jaar weer de eindzege pakte.

2: Lance Armstrong valt door tasje

In 2003 reed Lance Armstrong in de gele trui in de 15e etappe naar Luz Ardiden. Net op het moment dat hij bergop aanvalt, blijft zijn stuur haken achter een tasje van 1 van de toeschouwers. Jan Ullrich, zijn grote concurrent, viel niet aan en wachtte samen met de andere klassementsrenners netjes tot Armstrong weer terug was bij de voorste groep. Ullrich had hier de Tour misschien kunnen beslissen, maar het was de Amerikaan die er uiteindelijk met de gele trui vandoor ging en deze beruchte etappe zelfs nog wist te pakken.

Tekst loopt onder de afbeelding door. 

3: Ziek door bidon met rattengif

Al vanaf de beginjaren van de Tour de France zijn er problemen met supporters. Paul Duboc was in 1911 de grote favoriet om de Tour op zijn naam te schrijven. Hij had de 8e en 9e etappe gewonnen en stond 2e in het algemeen klassement toen het mis ging.

In de 10e etappe door de Pyreneeën bood een 'aardige' toeschouwer de topklimmer een bidon aan. De renner pakte de bidon dankbaar aan, dronk een paar slokken en fietste verder naar de klim van de Aubisque. En daar ging het licht opeens uit bij Duboc. Hij zigzagde over de weg en moest overgeven. Pas nadat hij dik een uur op de grond had gelegen om uit te rusten, kon hij verder fietsen. De Tourzege kon hij op zijn buik schrijven. Het gerucht ging dat Duboc was vergiftigd met rattengif. Al zijn er ook verhalen dat het zou komen doordat Duboc teveel champagne had gedronken onderweg om de pijn te verdoven. Een ander indianenverhaal is dat Duboc ziek was geworden na een mix van verschillende soorten doping.

4: Renners aangevallen met stokken

Het was in 1904 - de 2e Tour ooit - een slecht jaar voor renners in de Ronde van Frankrijk. De toeschouwers waren fanatiek en wilden dat renners uit hun eigen regio zouden winnen wanneer het peloton door hun dorp trok. Zo fietste de Franse Hippolyte Aucouturier 2 keer in 1 etappe door spijkers heen die de toeschouwers voor hem op de weg hadden gegooid zodat hij de koplopers niet bij kon halen. Hij eindigde die dag op 2,5 uur van de winnaar. En dag later werden de Franse Garin en de Italiaanse Gerbi door boeren met stokken geslagen.

De boeren wilden dat hun plaatselijke held Faure de etappe zou winnen en hadden besloten iedere renner die vóór Faure fietste, van zijn fiets te meppen. Tourdirecteur Henri Desgrange moest de boeren wegjagen met pistoolschoten. De Italiaan Gerbi moest opgeven door gebroken vingers, zo schrijft Chris Sidwells in zijn boek De buitengewone Geschiedenis van de Tour de France.

5: Beker urine voor Froome

Chris Froome is met zijn Team Sky niet geliefd bij de Franse supporters. Hij lag al eens door toedoen van fans bijna op het asfalt, maar in 2015 gebeurde er iets veel smerigers. De geletruidrager kreeg in de 14e etappe een beker urine over zich heen gegooid. De Brit fietste toen 8 dagen in het geel en daar waren sommige omstanders wel klaar mee. Net als nu, klonk er in 2015 ook regelmatig boegeroep als Froome langsfietste. Ook kreeg hij veel opmerkingen over doping naar zijn hoofd geslingerd.