Kruijswijk rijdt zich achter Bernal en Thomas naar Tourpodium, aanval op geel blijft uit
i

AFP

Kruijswijk rijdt zich achter Bernal en Thomas naar Tourpodium, aanval op geel blijft uit

Martijn Baars • 18:30, 27-07-2019 / Laatste Update: 22:51, 12-12-2023

De laatste klassementsetappe in de Tour de France heeft niet echt het vuurwerk opgeleverd waar we op hoopten. In de 59 kilometer lange etappe naar Val Thorens brak alleen Julian Alaphilippe. Daardoor reed Steven Kruijswijk zich naar het podium (plek 3). Egan Bernal van Ineos bleef in zijn gele trui overeind en pakt dus de eindzege. Vincenzo Nibali won de etappe.

Uitslag klassement:

1. Egan Bernal (Ineos)

2. Geraint Thomas (Ineos) +1.11

3. Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) +1.31

4. Emanuel Buchmann (BORA) +1.56

5. Julian Alaphilippe (Quick-Step) +3.45

6. Mikel Landa (Movistar) +4.23

7. Rigoberto Uran (EFF) +5.15

8. Nairo Quintana (Movistar) +5.30

9. Alejandro Valverde (Movistar) +6.12

10. Warren Barguil (Arkeá) +7.32

In de ultrakorte etappe sprong er alsnog een vluchtersgroep weg. Van de ruim 30 renners die het probeerden, bleven Vincenzo Nibali, Michael Woods, Ilnur Zakarin, Pierre-Luc Périchon en Tony Gallopin over. Zij reden in een treintje naar boven en kregen maximaal 2,5 minuut.

Jumbo-Visma bepaalt tempo

In het peloton nam Jumbo-Visma het heft in handen en reed er meteen een half peloton vanaf. Alles om Julian Alaphilippe te kraken om Kruijswijk een podiumplek te kunnen bezorgen. Het ging de eerste 10 kilometer niet hard genoeg om het klassement echt op te schudden.

Alaphilippe eraf, Kruijswijk virtueel op het podium

Pas op een dikke 13 kilometer van de streep viel Alaphilippe er uit het niets vanaf en dus reed Kruijswijk virtueel op het podium. Het was op het moment dat Soler van Movistar zich ging bemoeien met het kopwerk. Aan de voorkant ging Nibali solo verder op jacht naar een etappezege.

Op een eigen aanval van Kruijswijk zaten we te wachten, maar hij leek genoegen te nemen met een podiumplek. Een aanval op het geel bleef daardoor uit, waardoor Egan Bernal van Team Ineos redelijk simpel de leiderstrui kon veiligstellen. Nibali won de etappe.

Uitslag etappe:

1. Nibali

2. Valverde

3. Landa

4. Bernal

5. Thomas

6. Uran

7. Buchmann

8. Kruijswijk

9. Poels

10. Quintana