De Tour de France zónder publiek? 'Zonder de fans is het gewoon niet de Tour'
i

BELGA

De Tour de France zónder publiek? 'Zonder de fans is het gewoon niet de Tour'

Martijn Baars • 14:51, 30-03-2020 / Laatste Update: 09:41, 05-01-2024

Het idee om de Tour de France komende zomer zonder publiek te laten rijden, wordt door oud-winnaar Geraint Thomas met weinig enthousiasme onthaald.

"Zonder de fans is het gewoon niet de Tour", zei de Brit van Team Ineos, winnaar in 2018, in The Daily Telegraph. Bij het besluit de Tour ondanks de coronacrisis door te laten gaan, moet voor Thomas de gezondheid van alle betrokkenen op de 1e plaats staan.

'Het is maar sport'

"Ik wil gewoon weer graag gaan fietsen. Vanuit die gedachte zou ik er het liefste bij zijn. Maar alleen als het volledig veilig is", aldus Thomas, die begrip heeft voor beide kanten van het verhaal. "Aan de ene kant is het natuurlijk maar sport, aan de andere kant staan er ook veel banen op het spel."

Gaat het überhaupt door?

De Tour is, in tegenstelling tot het EK voetbal en de Olympische Spelen, nog steeds niet afgelast. Onder anderen de Franse sportminister Roxana Maracineanu noemt de koers, die op 27 juni in Nice moet starten, van groot belang. Daarom wordt er in Frankrijk naar een opzet gekeken waarbij toeschouwers niet welkom zijn. Een beslissing daarover zou half mei moeten vallen.