Dumoulin kraakt Froome op het 'dak van de Tour', Quintana wint
i

AFP

Dumoulin kraakt Froome op het 'dak van de Tour', Quintana wint

Martijn Baars • 19:38, 25-07-2018 / Laatste Update: 21:21, 13-12-2023

Tom Dumoulin is de nieuwe nummer 2 van het algemeen klassement van de Tour de France. De Nederlandse renner van Sunweb viel regerend kampioen Chris Froome met succes aan op de Col du Portet en zag de Brit afhaken bij die aanval. Helaas voor Dumoulin kon de geletruidrager Geraint Thomas wel aanhaken en pakte Thomas zelfs nog een handvol seconden op de eindstreep. Nairo Quintana reed solo naar de etappezege.

Na de bijzondere start, die als in de Formule 1 in een gridopstelling werd gedaan, vlogen meteen de eerste aanvallers naar voren. Tanel Kangert (Astana) en Nicolas Edet (Cofidis) reden meteen voorop. Zij werden achtervolgd door een groep medevluchters van een man of 23, met daarbij Bauke Mollema weer.

Niemand van die kopgroep hield het vol. Kangert werd als laatste opgeveegd, door Quintana. De Movistar-renner joeg op de laatste klim op een dubbelslag. De Colombiaan wilde een etappezege, kreeg die ook en reed door zijn demarrage de top-5 in.

Bardet bepaalt het tempo!

Bij de klim van de tweede col, de Col de Val Louron-Azet, nam in het groepje der favorieten AG2R de leiding over Team Sky. De ploeg van Romain Bardet verhoogde het tempo, waardoor de groep uitdunde tot een man of 25. Sky kraakte echter voor geen meter. Met 4 ploeggenoten kwamen Froome en Thomas boven op de voorlaatste klim. De strijd om de gele trui kon dus losbarsten na een technische afdaling.

De aanval begint!

Primoz Roglic van LottoNL-Jumbo was de eerste klassementsman die aanviel. De nummer 4 van het klassement kreeg Froome mee. Dumoulin moest reageren en deed dat zoals vanouds op zijn eigen tempo. Roglic en Froome leken een gaatje te krijgen, maar de Nederlander reed het gat een tijdje later alsnog dicht.

Quintana jaagt op etappezege

Voor in de koers reed Quintana met Majka in zijn wiel naar de kop van de groep. Na even aanklampen brak Kangert ook op 8 kilometer van de streep. In zijn eentje reed de Colombiaan vervolgens voor de etappezege, maar kreeg hij nooit meer dan een minuut voorsprong.

Aanvalletje Kruijswijk

Dat kwam mede door aanvallen in de groep der favorieten. Bardet, de nummer 5 van het klassement, verloor als eerste het wiel van zijn concurrenten. Kruijswijk viel vervolgens weer als eerste aan, maar kon niet weg. Hij zorgde er wel voor dat Sky met Poels een mannetje extra verloor. Froome en Thomas hielden alleen Bernal over, die het gaatje met Kruijswijk dichtreed.

Dumoulin kraakt Froome!

Bij de tweede aanval van Roglic kraakte Froome. Bernal counterde de aanval nog goed, maar beide Sky-renners losten compleet toen Dumoulin voor de aanval koos. De renner van Sunweb kreeg de geletruidrager mee en de beide klassementsmannen van LottoNL-Jumbo (Kruijswijk en Roglic).

Kruijswijk moest vervolgens lossen toen teamgenoot Roglic hard doorreed. Maar door het uitvallen van Landa en Bardet, pakte Kruijswijk toch een paar plekken winst. Thomas pakte nog wat bonificatieseconden op Dumoulin, de nieuwe nummer 2.