De Kort schrok zich een hoedje van dopinggebruik teamgenoot
i

ANP

De Kort schrok zich een hoedje van dopinggebruik teamgenoot

admin • 12:25, 30-06-2017 / Laatste Update: 16:42, 12-12-2023

Als donderslag bij heldere hemel kwam het nieuws van dopinggebruik door teamgenoot André Cardoso voor Trek-Segafredo-renner Koen de Kort. "Ik ben er heel erg van geschrokken en natuurlijk ben ik boos", zegt hij tegen Wielerupdate.

Goed kent De Kort zijn teamgenoot niet. Ze hebben volgens de Nederlander zelfs maar 10 keer met elkaar gesproken. "Dat is overigens geen verdediging hoor. Ik ben er heel erg van geschrokken en natuurlijk ben ik boos." Het is voor De Kort jaren geleden dat hij voor het laatst te maken had met doping binnen zijn ploeg. Destijds was het bij het Spaanse Liberty Seguros bijvoorbeeld Nuno Ribeiro die niet van 'het verboden potje' kon blijven. Daarom verkaste De Kort naar een kleinere ploeg die strikt antidoping was. Dat was destijds Skil-Shimano, dat nu door het leven gaat als Sunweb-Giant.

"De situatie is nu anders dan toen. Dit is een andere tijd. Ik ben er heilig van overtuigd dat het wielrennen nu voor 99 procent schoon is. Maar neem je dat letterlijk, dan rijden er hier twee rond met doping. Dat er nu eentje gepakt is, betekent dat de controles goed werken. Het is niet zo dat ik mijn ploeggenoten nu ineens niet meer vertrouw."

Werkt EPO wel?

Dat het verboden is om te gebruiken is al jaren duidelijk. Maar in hoeverre werkt het gebruik van EPO wel? Volgens een Nederlands onderzoek valt het namelijk allemaal wel mee, maar ook die conclusie wordt alweer in twijfel getrokken door bijvoorbeeld Thijs Zonneveld.

Doe mee aan onze GRATIS Tourgame! Stel jouw team van 20 renners samen en maak kans op mooie prijzen!