Thomas verpest Nederlands feestje op Alpe d'Huez en pakt etappezege af van Kruijswijk
i

EPA

Thomas verpest Nederlands feestje op Alpe d'Huez en pakt etappezege af van Kruijswijk

Martijn Baars • 19:43, 19-07-2018 / Laatste Update: 02:26, 08-01-2024

Steven Kruijswijk was donderdag lang onderweg naar een schitterende etappezege, maar zag zijn droom in het zicht van de haven kapotgaan. Op de Alpe d'Huez, ook wel de Nederlandse berg genoemd, eindigde de heroïsche solo van de Nederlandse renner van LottoNL-Jumbo op 3,5 kilometer van de streep. In een gevecht tussen de 4 overgebleven renners (Froome, Thomas, Bardet én Dumoulin) won de drager van de gele trui. Dumoulin werd tweede.

In de chaotische openingsfase probeerden een hoop renners weg te komen uit het peloton. Na veel geploeter ontstond er een kopgroep van zo'n 30 renners. Daarbij zaten Robert Gesink, Laurens ten Dam en Kruijswijk zelf. De toen nummer 6 van het klassement (op 2.40 minuten van Thomas) was dé verrassing bij de vluchters.

In zijn uppie

Omdat Kruijswijk zich zo goed voelde, reed hij op de tweede grote berg van de dag weg bij zijn medevluchters. Op de Col de la Croix de Fer pakte de Nederlander minuut na minuut. Op de top, met nog ruim 52 kilometer te gaan, had Kruijswijk een voorsprong van ruim 3 minuten op enkele achtervolgers en ruim 6 minuten op het peloton met de gele trui.

Groenewegen ABANDON

Onderweg was er nog wel slecht nieuws voor LottoNL-Jumbo: sprinter Dylan Groenewegen viel uit. Net als 2 andere topsprinters overigens.

Nederlandse berg

Met een afdaling een stuk vlakke weg van 40 kilometer naar de voet van de idyllische berg Alpe d'Huez, was er nog genoeg werk te verzetten voor Kruijswijk. Op de 'Nederlandse berg', met in Bocht 7 een oranje massa, ging het toch mis voor Kruijswijk. Hij werd teruggepakt door Froome en zakte er even later doorheen.

Race leader Steven Kruijswijk flying down Col de la Croix de Fer 🚴🌬 #TDF2018 pic.twitter.com/1qA2roeuKy

— Eurosport UK (@Eurosport_UK) July 19, 2018

Dumoulin, Froome, Thomas en Bardet streden daarna om de etappezege, waarbij de gele trui in ieder geval niet in gevaar kwam voor Sky-renner Geraint Thomas. Hij kon dus vrijuit sprinten voor de etappezege. Na de zege van woensdag pakt hij de tweede etappezege op rij.