Tour de France: Simon Yates pakt 2e etappezege op Prat d’Albis
i

ANP

Tour de France: Simon Yates pakt 2e etappezege op Prat d’Albis

admin • 18:57, 21-07-2019 / Laatste Update: 17:24, 05-01-2024

Simon Yates heeft zondag de 15e etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Mitchelton-Scott was het eerst boven op de Prat d’Albis. Afgelopen donderdag was de Brit ook al de winnaar van de dag.

Thibaut Pinot (2e) en Mikel Landa (3e) maakten het dagpodium compleet. Steven Kruijswijk verloor tijd op Pinot, maar houdt zich op een podiumplaats in Parijs.

Geen rust

De 15e etappe in de Tour kende eigenlijk geen moment van rust. In de openingsfase was het oorlog om in de vroege vlucht te komen. Die strijd duurde ruim een uur, waarna een grote groep van 36 wist weg te rijden. In die groep veel grote namen, onder wie Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Nairo Quintana en Simon Yates.

Voorsprong Landa

In het peloton controleerde Deceuninck-Quick Step voor geletruidrager Alaphilippe. Op de voorlaatste beklimming opende Mikel Landa de debatten bij de favorieten. De Spanjaard van Movistar pakte met de hulp van uitgezakte ploeggenoten een mooie voorsprong in de afdaling en de vallei richting de slotklim van ruim 11 kilometer.

Simon & Simon

Op die slotklim reden vooraan vluchters Simon Yates en Simon Geschke op kop. Het was Yates die al snel op de slotklim versnelde; de Brit wist dat Landa op komst was en ging solo door op weg naar zijn 2e ritzege. Bij de favorieten was het aan Thibaut Pinot, de winnaar van zaterdag op de Tourmalet: de Fransman viel een eerste keer aan en zag dat Geraint Thomas én Steven Kruijswijk niet konden volgen. Wel mee met Pinot: leider Alaphilippe, Egan Bernal en Emanuel Buchmann.

Versnellingen

Maar Pinot gaf niet of en versnelde nog 3 of 4 keer. Niet zonder resultaat: eerst loste Alaphilippe en even later konden ook Buchmann en Bernal het tempo van de ontketende Fransman niet volgen. Pinot reed zelfs nog naar Landa toen en sprintte naar plek 2 in de daguitslag. De renner van Groupama-FDJ liet zien voorlopig de sterkste klimmer te zijn.

Seconden verloren

Bernal verloor samen met Buchmann 18 seconden op Pinot. Kruijswijk verloor, samen met Thomas en Alejandro Valverde, 49 seconden op Pinot.

Zo zag de steile slotklim eruit 👇

#TDF2019 - 3 Kms to Prat d'Albis - final climb. pic.twitter.com/2eyfCQiwV0

— La Flamme Rouge (@laflammerouge16) 21 juli 2019