De vijf grootste miskopen op Transfer Deadline Day
i

Pro Shots

De vijf grootste miskopen op Transfer Deadline Day

Bart van der Wijst • 15:39, 01-02-2016 / Laatste Update: 16:35, 08-01-2024

De laatste dag van de transfermarkt is een feestdag. De media weten niet hoe snel ze berichten moeten schrijven, terwijl spelers halsoverkop nog op het laatste moment ergens heen moeten vliegen voor een transfer. Sommige deals pakken goed uit, maar er zijn ook aankopen die zijn mislukt. Sportnieuws.nl zet de 5 duurste miskopen van de winterse slotdag op een rij.

 

 

5. Kostas Mitroglou: Olympiakos -> Fulham (2014, €13.148.000)

De 'Griekse God' werd helemaal geen God bij Fulham. De spits werd voor een duizelingwekkend bedrag van het Griekse Olympiakos naar Craven Cottage gehaald, maar na een half jaar werd hij alweer verhuurd aan zijn oude club. Waar hij in Griekenland bekend stond om zijn neusje voor de goal, stond hij in Engeland vooral bekend vanwege zijn 'vaste' plaatsje op de bank. Hij speelde welgeteld 3 hele wedstrijden voor Fulham en wist het net niet te vinden. Ook dit jaar speelt Mitroglou niet voor de club uit de Championship, maar komt hij op huurbasis uit voor Benfica.

4. Afonso Alves: sc Heerenveen -> Middlesbrough (2008, €15.777.600)

Afonso Alves, wie kent hem niet? De Braziliaanse topspits van Heerenveen, vooral bekend om zijn 7 goals tegen Heracles in 2007, ging op de laatste dag van 2008 naar Middlesbrough. Het had niet veel gescheeld of Alves was gewoon in Nederland gebleven, want zowel Ajax als AZ had veel interesse in de spits. Alves wilde een arbitragezaak aanspannen tegen sc Heerenveen om een transfer af te dwingen, maar Heerenveen besloot hem van de hand te doen. Hij ging niet naar Ajax of AZ, maar naar Middlesbrough. Daar werd hij binnengehaald als grote speler, iets wat hij niet waar kon maken. Hij zocht zijn heil in de zandbak bij verschillende clubs en verliet Middlesbrough nadat hij 'slechts' 10 goals had gemaakt. Een illusie armer, maar na zijn overgang naar Al Sadd een heleboel centen rijker.

3. Juan Cuadrado: Fiorentina -> Chelsea (2015, €35.499.600)

Op de slotdag van de transfermarkt van 2015 haalde Chelsea Juan Cuadrado. De Colombiaan maakte op het WK van 2014 een uitstekende indruk en ook bij Fiorentina wist hij die vorm vast te houden. Dankzij zijn goede optredens werd hij overgenomen door The Blues. Het niveau wat hij bij Colombia en Fiorentina wist te halen, kwam er nooit uit bij Chelsea. Onder José Mourinho kwam hij tot 12 wedstrijden, waarin hij niet wist te scoren. Begin dit seizoen besloot Chelsea Cuadrado te verhuren aan Juventus, waar hij ook geen potten kan breken. Het is nog onduidelijk of Cuadrado ook volgend seizoen bij Chelsea of Juventus te bewonderen valt.

2. Andy Carroll: Newcastle United -> Liverpool (2011, €46.018.000)

Door het vertrek van Torres moest Liverpool snel op zoek naar een nieuwe spits. Die vonden ze in Andy Carroll, toen 22 jaar oud. De Engelsman maakte indruk tijdens de eerste seizoenshelft in de Premier League door 11 keer te scoren in 19 duels voor Newcastle United. Bij The Reds had Carroll wat meer moeite om het net te vinden, hij maakte zijn eerste doelpunt pas op 11 april 2011. Het huwelijk tussen de spits en Liverpool werd uiteindelijk geen succes. Hij scoorde in totaal 11 doelpunten in 58 wedstrijden en vertrok voor een bedrag van 20 miljoen euro naar West Ham United. Je kunt zeggen dat Liverpool te snel handelde na het vertrek van Torres door Carroll aan te trekken, maar die dag werd ook Luis Suárez overgenomen van Ajax.

1. Fernando Torres: Liverpool -> Chelsea (2011, €65.740.000)

Op 31 januari 2011 maakte Chelsea de komst van Fernando Torres bekend. De komst van de Spaanse topspits betekende een record. Hij werd destijds de duurste aankoop in de geschiedenis van het Britse voetbal. Kevin de Bruyne verbrak dit record in de zomer van 2015, hij ging voor 74 miljoen van VfL Wolfsburg naar Manchester City. De transfer van Torres werd geen groots succes. Bij Liverpool scoorde de spits 81 keer in 142 wedstrijden, terwijl hij bij Chelsea 45 maal doel trof in 172 wedstrijden. Wel won Torres met Chelsea de FA Cup, Champions League en Europa League. In de Europa League-finale wist hij te scoren. De Spanjaard vertrok uiteindelijk via de achterdeur bij Chelsea en kwam via AC Milan terecht bij zijn oude liefde Atlético Madrid.