American Football is slechter voor je dan klappen van Rico Verhoeven
i

ANP

American Football is slechter voor je dan klappen van Rico Verhoeven

Martijn Baars • 10:41, 12-12-2017 / Laatste Update: 16:35, 05-01-2024

Kickboksers delen klappen uit, maar moeten ook incasseren, merkte Jamal Ben Saddik zaterdagavond. Hij werd knock-out geslagen door Rico Verhoeven. Toch kun je beter wat klappen op je hoofd krijgen dan iedere week American Football spelen, zegt onderzoeker Gilles Stormezand tegen het Algemeen Dagblad.

De onderzoeker van het UMC Groningen komt binnenkort met een rapport over de impact van stoten en trappen op het hoofd bij kickboksers.

Hersenschade

Boksen en kickboksen worden vaak in verband gebracht met hersenschade. Dennis Krauweel, de trainer van Verhoeven laat bij zijn pupillen iedere jaar een hersenscan maken. In geval van twijfel wordt er niet gevochten: "Gezondheid staat voorop. Ben Saddik moet na zijn knock-out 1st een hersenscan laten maken voor hij weer mag gaan kickboksen."

Scans niet genoeg

Maar volgens onderzoeker Stormezand is het maken van MRI- of CT-scans niet voldoende om iets aan te tonen. Hij zoekt het vooral in de neuro-psychologische PET-tests: "Wat we al wel gezien hebben is dat ongeacht de plek waarop je iemand raakt, de hersens heen en weer schudden. De grootste schade zit vooral aan de andere kant van waar je iemand raakt."

Beter dan American Football

Stormezand stelt dat het probleem bij American Footballers in ieder geval veel groter is dan bij kickboksers: "Kickboksers nemen ruim de tijd voor herstel. American Footballers staan een week later alweer op het veld. Dat maakt het probleem pas echt groot."