🎥 | Anthony Joshua wint rematch van Andy Ruiz en heeft 4 wereldtitels terug

Trevor Wagener • 00:08, 08-12-2019 / Laatste Update: 12:11, 08-01-2024

Anthony Joshua heeft 'the Clash of the Dunes', de rematch, gewonnen! In het Saudi-Arabische Riyad won hij op beslissing van de jury van de Amerikaanse-Mexicaan Andy Ruiz en heeft hierdoor zijn 4 wereldtitels terug. De 30-jarige Engelsman is nu weer de absolute baas bij de bonden IBF, IBO, WBA en WBO.

In de 1e ronde leken beide heren nog af te tasten, maar een snelle straight van Joshua over de even oude Ruiz' dekking heen zorgde ervoor dat de wenkbrauw van die laatste opensprong. Oftewel: gelijk schade bij de titelverdediger, maar gelukkig voor hem was het tegen het einde van de 1e ronde.

Dancing & punching AJ

Joshua deelde vervolgens verder uit in een moordend tempo. Ruiz won het midden, maar kreeg wel de meeste tikken. Met 2 knappe, snelle jabs beukte Ruiz ook de wenkbrauw van Joshua open:

HIJ LIGT OPEN! Anthony Joshua weet Andy Ruiz goed te raken in de eerste ronde, waardoor de Mexicaan zijn linkerwenkbrauw open ligt. #RTL7 #RuizJoshua2 #ClashOnTheDunes pic.twitter.com/Dp2CB3BghE

— RTL 7 (@RTL7) December 7, 2019

Ook Joshua ligt open! In de tweede ronde was het de beurt aan Andy Ruiz om rake klappen uit te delen. #RTL7 #RuizJoshua2 #ClashOnTheDunes pic.twitter.com/XaSZRvoOv8

— RTL 7 (@RTL7) December 7, 2019

Openingsfase voorbij

In de 3e ronde namen beide heren wat gas terug en lieten zij het initiatief bij elkaar. In de 4e ronde bleef Joshua 'dansen' en bleef Ruiz in het midden. Waar Joshua met zijn linker jab de afstand bewaarde, zocht Ruiz gaatjes om een directe uit te delen.

Joshua zocht het volle lichaam van Ruiz maar kreeg z'n stoten niet lekker geland, tot het moment dat hij een rechtse hoek landde op Ruiz' kin. Die liet het hier vervolgens niet bij zitten en zette in de laatste acties van de ronde nog even aan. Hier zou hij onder meer het achterhoofd van Joshua geraakt hebben, wat uiteraard niet mag. In de 5e ronde bleef Ruiz druk zetten. Joshua had nog altijd moeite met het landen van zijn stoten en dus het scoren van punten, mocht het daarop aan komen.

Met nog 30 seconden te gaan landde Joshua 2 mooie combo's kort na elkaar: een jab met links én rechts, allebei raak! Het plan van de uitdagende Brit ging vooralsnog goed: geduldig blijven zoeken en gedoseerd aanvallen. Ruiz daarentegen bleef het midden bezetten, hield zijn handen gesloten en bokste rustig naar de openingen toe.

We zijn op de helft! Beide boksers kennen goede momenten in de wedstrijd, maar Joshua lijkt toch een kleine voorsprong te hebben 🥊#RTL7 #RuizJoshua2 #ClashOnTheDunes pic.twitter.com/FActXcLRsG

— RTL 7 (@RTL7) December 7, 2019

Consolideren

Ruiz mocht vervolgens mokerslag incasseren. Joshua landde een heerlijke overcross punch op zijn gelaat en die voelde Ruiz duidelijk. AJ pakte overduidelijk deze ronde, waarna de partij vooralsnog lekker gelijk op ging maar waarin Joshua licht in het voordeel was.

In de 7e ronde gaf Joshua een goede korte hoek op Ruiz' kin, alweer! Alleen: actie reactie, want Ruiz ving 'm op en kwam zelf ook door met een lekkere straight. Er kwam venijn in de partij en dat was precies wat het gevecht nodig had. In ronde 8 bleef Joshua naar achteren bewegen en zodra Ruiz naar voren kwam, dook hij naar beneden. Ruiz bleef beuken waarna Joshua een vermaning kreeg van de scheidsrechter.

Met nog een minuut te gaan leek Joshua serieus in de problemen te komen. Ruiz kwam er doorheen, met snelheid, en landde een serie stoten op Joshua's gezicht en lichaam. Op de valreep knalde Ruiz er nog een linkerhoek overheen, waarna Joshua blufte en hem na de bel de nodige woorden meegaf.

Het begint steeds meer een lijf-aan-lijf gevecht te worden, spektakel! #RTL7 #RuizJoshua2 #ClashOnTheDunes pic.twitter.com/eLFiuz85dx

— RTL 7 (@RTL7) December 7, 2019

Body to body

Joshua bleef wegdraaien om te voorkomen dat Ruiz in de 'korte afstand' kwam. Ruiz bleef het gevecht maken, wat in zijn voordeel was, maar Joshua bleef meedoen. Joshua landde een heerlijke opstoot met rechts, maar Ruiz liet zich niet kennen: metéén beukte hij een rake jab terug. Beide vechters wilden het duidelijk niet op een jurybeslissing laten uitdraaien en bleven op hun beurt zoeken naar de mogelijkheden.

AJ danste in het rond en bewaarde net als Ruiz de rust. Beide heren hadden op hun manier de controle en wilden niet té veel energie kwijtraken aan losse combinaties. Beide boksers bewogen prima en keken goed. Qua rake treffers had Joshua misschien iets meer voordeel, maar Ruiz bleef meedoen en oogde scherp waardoor de partij na 10 rondes nog redelijk gelijk opging.

In de laatste ronde leek Ruiz weliswaar ietsje achter te liggen op punten, puur vanwege het feit dat Joshua vaker heeft gescoord omdat hij simpelweg meer stoten liet landen. In ronde 12 stootte Joshua alles van hem af. Na een mooie combinatie zocht hij opnieuw Ruiz' wenkbrauw op wat hem ongetwijfeld punten en dus de winst opleverde!

LAATSTE RONDE! #RTL7 #RuizJoshua2 #ClashOnTheDunes pic.twitter.com/jur1rWKVVp

— RTL 7 (@RTL7) December 7, 2019