KNVB stelt deze strengere regels op na aansteker-incident in De Kuip: 'Klaar met wangedrag'
i

Pro Shots

KNVB stelt deze strengere regels op na aansteker-incident in De Kuip: 'Klaar met wangedrag'

Trevor Wagener • 22:11, 06-04-2023 / Laatste Update: 18:00, 08-01-2024

De KNVB is boos, uiteraard. De voetbalbond wil strengere actie ondernemen tegen wangedragingen van 'supporters' in stadions. Dat liet directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen donderdag in een reactie weten aan onder meer het AD naar aanleiding van de taferelen van woensdagavond in De Kuip.

De wedstrijd om de halve finale van de TOTO KNVB Beker tussen de aartsrivalen werd door scheidsrechter Allard Lindhout een halfuur gestaakt nadat er voorwerpen vanuit het publiek op het veld - waarbij Ajacied Davy Klaassen gewond raakte aan zijn hoofd - het veld op werden gegooid. Na onder meer boze teksten van Feyenoord-staflid John de Wolf werd het duel (1-2) hervat.

Reactie KNVB op aansteker-incident in De Kuip

Onder meer de (buitenlandse) pers sprak, net als onder meer Feyenoord en heel voetbal-liefhebbend Nederland, schande van wéér een nieuw dieptepunt op de Nederlandse voetbalvelden. Ook Van Leeuwen kon het gedrag niet pruimen. "Het veld is heilig", aldus de bestuurder. "De spelers moeten veilig hun werk kunnen doen."

Volgens Van Leeuwen is het incident geen voorval op zich gezien de maatschappelijke onrust van de voorbije tijd. "We mogen dit nóóit normaal gaan vinden. Dit is een absolute schande." Daarom riep de bond nieuwe, strengere regels in. "We KNVB gaat dan ook keihard optreden tegen zulke 'supporters'."

Nieuwe regels

Zo zal een voetbalwedstrijd meteen stil worden gelegd op het moment dat er voorwerpen het speelveld op worden gegooid. Gebeurt zoiets een 2e keer nadat de spelersgroepen en arbitrage zijn teruggekeerd, wordt de pot definitief gestaakt. Hetzelfde 1-2'tje geldt voor onverlaten die het nodig vinden om het veld tijdens het spel te betreden. Valt zo'n streakende gek linea recta de scheidsrechter aan, dan is een definitieve staking het regelrechte gevolg.

Deze maatregelen gaan in speelronde 28 van kracht. Van Leeuwen voegde daaraan toe dat de veiligheid voor de 'echte supporter' met stipt de onbetwiste topprioriteit is van de voetbalbond. "We zijn gewoon helemaal klaar met zulke ongeregeldheden. Samen met de clubs, de gemeenten, de politie, het openbaar ministerie én het kabinet zullen we er alles aan doen om de veiligheid te waarborgen."

Vervolging aansteker-gooier

Na het incident, waarbij international Klaassen een hoofdwond opliep maar gelukkig wel verder kon spelen, werd een 32-jarige man uit Roelofarendsveen opgepakt. Deze gooier zit nog altijd vast en het OM beslist later nog of hij wordt voorgeleid aan de zogeheten rechter commissaris. Los van deze dader kreeg een ander persoon een proces verbaal de broek geslingerd vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk.

De roep om strengere regels rondom voetbalwedstrijden klinkt al maanden, ook in Nederland, en wordt alsmaar luider. Donderdag werd eveneens bekend dat er géén Cambuur Leeuwarden-fans welkom zijn bij hun uitduel met Volendam op 21 april aanstaande. Hiertoe besloot de lokale driehoek naar aanleiding van eerdere misdragingen van Cambuur-'fans'.

Vaak raak

Op diezelfde dag werd FC Groningen, dat net als Cambuur tegen degradatie uit de Eredivisie strijdt, beboet (10.000 euro) voor het incident met de eigen harde kern afgelopen januari. Toen kwamen bij het thuisduel met Cambuur enkele boze supporters het veld op.

Bij de 'Trots van het Noorden' ging het ook al mis rondom het voor hen fatale bekertreffen met amateurploeg Spakenburg. Recent liep de derby met Heerenveen, waarbij linksback Jetro Willems optrad als rustgevende factor maar daarbij een knal van een eigen fan incasseerde, óók uit de hand.

Supporterscollectief Nederland vreest 'symptoombestrijding'

Matthijs Keuning, de voorzitter van Supporterscollectief Nederland, zette in een reactie aan de media openlijk vraagtekens bij de aanpak van misdragende (uit)supporters.

"We werken met verboden op uitsupporters en netten voor de tribune, maar toch gaat het mis", zei Keuning. "We moeten ons afvragen of dit geen doodlopende weg is. Daarbij moeten 'we' de verhoudingen normaliseren, supporters gastvrij ontvangen en wangedrag consequent bestraffen."

Volgens hem heeft het strenger handhaven op enkel uitsupporters weinig nut. "Hen vaker weren is symptoombestrijding", aldus Keuning, die verwees naar onder meer buitenlandse modellen waaronder het Engelse. "Het incident in De Kuip had bovendien niets met uitfans te maken, want die waren er niet." De preses meende dat ieder voorval er 1 te veel is. "Voor de beeldvorming werkt dit niet mee."

Niet eencellig

Keuning besloot zijn verhaal met het de vraag of er andere, hardere oplossingen bedacht kunnen worden voor misdragende personen zodat de 'echte' (uit)fan, waar de KNVB aan refereerde, daar zo min mogelijk last van heeft. Ook noemde hij het corona-voorbeeld dat de maatschappij sindsdien uitbundiger is. "Het wordt daarbij steeds zichtbaarder in de media. Handhaaf straffen die op z'n plaats zijn. Het overgrote deel van de voetbalfans is weldenkend."