Stuntploeg NAC schakelt AZ uit na heerlijke bekerpot

BSR Agency

admin • 21:23, 12-02-2020 / Laatste Update: 00:49, 05-01-2024

Vraag niet hoe: maar NAC Breda is halve finalist van de KNVB Beker! De stuntploeg van trainer Peter Hyballa - die de vorige ronde al PSV uitschakelde - versloeg AZ in Alkmaar met 3-1 in een heer-lij-ke pot bekervoetbal!

En het was nog verdiend ook, want NAC was lange tijd in de wedstrijd gewoon beter dan de kampioenskandidaat in de Eredivisie.

In de eerste helft was het al code geel, wat AZ betreft. In een nog altijd winderig Alkmaar kon je eigenlijk niet anders concluderen dat NAC de beste kansen kreeg. Hoewel Myron Boadu AZ op voorsprong had kunnen (lees: moeten) zetten, waren Finn Stokkers en Robin Schouten akelig dichtbij de openingsgoal namens de nummer 6 van de Keuken Kampioen Divisie.

Verdiende voorsprong

AZ – nummer 2 van de Eredivisie – kwam er maar slecht aan te pas en kon dan ook zeker niet verrast zijn dat NAC toch op voorsprong kwam. Mounir El Allouchi schoot NAC, via het been van een AZ-verdediger – op voorsprong.

Wie dacht dat AZ het in de 2e helft wel ff om zou draaien, kwam zwaar bedrogen uit. Eigenlijk ging NAC exact door waar het gebleven was en kreeg het weer de beter kansen. Uitgerekend rechtsback Scouten – oud AZ’er – verdubbelde na een uur spelen de Bredaase voorsprong.

Wereldgoal met code oranje

Code geel werd code oranje voor AZ. Hoewel het AFAS stadion verre van vol zat, ging het publiek wel achter de thuisploeg staan. Oussama Idrissi pakte zijn moment en knalde in minuut 65 ongekend mooi raak. Hij sneed naar binnen en vond de verre kruising. Dat hebben we hem de laatste tijd vaker zien doen!

Een wereldgoal en een ideaal uitgangspunt om de jacht op de gelijkmaker in te zetten. Boadu kreeg niet lang na de 1-2 een opgelegde kans, maar de topscorer van de Eredivisie kreeg een bal van 1 meter er niet in. Ondanks dat de vlag voor buitenspel ook omhoog was gegaan, snapte niemand hoe Boadu deze bal er niet in kreeg.

Knotsgekke slotfase

Het beginpunt van een bizarre slotfase. AZ wisselde aanvallend en zocht de aanval, waardoor NAC op zijn beurt weer kansen kreeg in de counter. Kans op en neer, en het was wachten op de volgende goal. De vraag was alleen: aan welke kant zou die vallen?

Het antwoord bleek: aan de kant van AZ-keeper Marco Bizot. Een van de vele uitbraken leverde de beslissing op voor NAC. En wat voor een. Javier Noblejas nam de bal in het Alkmaarse strafschopgebied fantastisch aan en schoof zo de bevrijdende gelijkmaker in de goal.

Luie stoel

En zo is het heel verrassend NAC dat in de luie stoel gaat kijken naar wie de volgende tegenstander wordt. Dat wordt de winnaar van de pot tussen sc Heerenveen en Feyenoord. Die wedstrijd staat donderdag op het programma.