Grote criminele bende bij Belgische voetbalclubs: hoe zit het nu precies?
i

Getty Images

Grote criminele bende bij Belgische voetbalclubs: hoe zit het nu precies?

Martijn Baars • 14:18, 10-10-2018 / Laatste Update: 11:55, 08-01-2024

Amai, er is stront aan de spreekwoordelijke knikker in België. 'Wat is er nu precies gebeurd', zal je je afvragen. Welnu, we proberen alles hieronder zo goed mogelijk voor je op een rijtje te zetten, zodat je weet waar je het over hebt als het ineens gaat over België (of als je er uit jezelf over begint natuurlijk).

Er was eens... een corrupte spelersmakelaar met de naam Mogi Bayat. Tenminste, hij is verdachte. Bayat zou, zoals eerder gemeld werd, niet helemaal netjes binnen de financiële lijntjes hebben gekleurd als het gaat om transfers binnen de Belgische competitie. Hij wordt als de spil gezien in het grote corruptieschandaal.

Niet alleen hij, maar ook een andere makelaar - Dejan Veljkovic - zou zich vuil hebben gemaakt aan witwaspraktijken. Beide heren zijn woensdagochtend door de Belgische politie opgepakt voor verhoor.

- Tekst loopt door onder de foto -

Drukke ochtend voor de politie

Niet alleen deze makelaars, maar ook andere grote figuren uit het Belgisch voetbal zijn door Nonkel Agent opgepakt. Zo wordt ook Club Brugge-trainer Ivan Leko (kopfoto) op het politiebureau verhoord, moet oud-Anderlecht manager Herman Van Holsbeeck uitleggen hoe de vork in de steel zit en kunnen de scheidsrechters Sebastien Delferière en Bart Vertenten voorlopig fluiten naar hun vrijheid.

Of dat nog niet genoeg is, zijn er bij verschillende Belgische clubs ook huiszoekingen gedaan. Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, Racing Genk, Gent, KV Kortrijk, KV Oostende, KV Mechelen en Lokeren kregen agenten over de vloer. Volgens de Belgische krant L'Echo zijn 10 van de 16 clubs betrokken bij het schandaal.

Suske en Wiske en de Corrupte Competitie

'Die moeten dan allemaal haast wel iets verkeerd hebben gedaan', zal je wel denken. Correct, of nou ja, daar lijkt het op. In België zijn namelijk 2 verschillende onderzoeken aan de gang. Het 1e onderzoek wordt gedaan naar fraude en het witwassen van geld bij transfers. Makelaars gebruiken in België namelijk constructies om te ontsnappen aan belastingen op transferlonen en commissies en dat mag dus niet.

Het andere onderzoek richt zich op matchfixing in de Jupiler Pro League, waar de eerder genoemde scheidsrechters van verdacht worden.

Reactie Club Brugge

Club Brugge, de werkgever van onder anderen Ruud Vormer en Arnaut Groeneveld, heeft al gereageerd op het nieuws.

"Club Brugge verleent zijn medewerking aan het onderzoek en heeft niets te verbergen”, vertelde voorzitter Bart Verhaeghe aan VTM Nieuws. Ook andere clubs als Anderlecht en KV Kortrijk werken gewillig mee.