Liverpool pakt Europese Super Cup na knotsgekke zege via penalty's op Chelsea (video)

Bart van der Wijst • 01:45, 15-08-2019 / Laatste Update: 13:12, 08-01-2024

Liverpool heeft de 44ste editie van de Europese Super Cup na een ware thriller gewonnen van Chelsea. Na 90 én 120 minuten was er geen beslissing (2-2), dus moesten penalty's uitkomst bieden. Daarin werd Adrian de held. De Liverpool-goalie pakte de beslissende strafschop.

Beide ploegen waren foutloos in de serie, totdat bij een 5-4 stand Tammy Abraham achter de bal ging staan. Het jonkie schoot dwars door het midden waardoor Adrian de bal kon pakken.

Verdiende openingstreffer

Liverpool begon beter, maar na een kleine 20 minuten kantelde de wedstrijd. Chelsea werd sterker en dat resulteerde gelijk in een gigantische kans voor Pedro. De Spanjaard kwam vrij en schoot kiezelhard tegen de lat. Dat moet herkenbaar zijn geweest voor Chelsea, want afgelopen weekend tegen Manchester United (4-0 verlies) werd 2 keer de paal geraakt.

Even later zorgde Pedro wederom voor gevaar. De oud-Barça-speler toverde een haarfijn passje uit de hoge hoed richting Mateo Kovacic, maar Adrian - die de geblesseerde Alisson verving - was snel uit zijn goal. Na 36 minuten was het dan toch eindelijk raak voor Chelsea. Christian Pulisic vond na een uitstekende actie Olivier Giroud en de topscorer van de Europa League van vorig seizoen schoot beheerst raak: 0-1. Met die stand gingen beide ploegen aan de thee, nadat er nog een goal van Pulisic terecht werd afgekeurd.

(tekst loopt door onder de video)

Gouden wissel

In de rust besloot Jürgen Klopp in te grijpen door Roberto Firmino het veld in te sturen ten koste van de onzichtbare Alex Oxlade-Chamberlain. Dat wierp meteen zijn vruchten af. Na een leep balletje van Fabinho legde de Braziliaanse aanvaller de bal knap breed op Mané, die de bal in het doel frommelde: 1-1. De score had enkele minuten later helemaal in het voordeel van Liverpool kunnen zijn, maar een pegel van Fabinho vloog naast en Henderson vond Kepa op zijn weg.

Na al die spannende momenten ging de storm even liggen. Na ongeveer 60 minuten gooide Klopp de andere Nederlander Georginio Wijnaldum binnen de lijnen. Een kwartiertje later, nadat ex-Vitesse-speler Mason Mount in was gevallen, was er weer eens gevaar in het strafschopgebied. Kepa redde eerst op een knal van Salah en tikte de rebound van Virgil van Dijk tegen de lat. Dat was meteen het laatste hoogtepunt binnen de 90 minuten.

Chaosverlenging

Dus gingen we verlengen. Daarin duurde het niet lang of de bal lag in het netje. En hoe?! Kepa kon de kanonskogel van Mané alleen maar horen. De bal van de Senegalees sloeg via de lat binnen. Lang genoot Liverpool overigens niet van de voorsprong. Jorginho maakte vanaf de stip alweer snel gelijk, nadat de vrouwelijke arbiter Stéphanie Frappart een penalty gaf. Invaller Tammy Abraham had net voor de rust in de verlenging dé kans op 2-3, alleen hij schoof voorlangs.

(tekst loopt door onder video's)

In het 2de deel van de verlenging gebeurde er lange tijd niks. Beide teams leken moegestreden. Toch was Chelsea heel dicht bij een treffer, tot 2 keer toe zelfs. Eerst redde Adrian katachtig op een schot van Mount en even later plaatste Pedro de bal nét aan de verkeerde kant van de paal. Nadat Adrian nog een afstandsschot van Mount keerde, was de pijp leeg bij beide elftallen. Penalty's zouden beslissen wie de Europese Super Cup zou winnen. Dat werd uiteindelijk Liverpool.