Ronald Koeman en Zinedine Zidane blikken vooruit op eerste El Clasico

23 oktober 2020

AFP

Alles zal anders zijn zaterdag (16.00 uur) in Camp Nou, beseft Ronald Koeman. Hij speelde veel wedstrijden tegen Real Madrid, allemaal met bijna 100.000 luidruchtige toeschouwers op de tribunes. Voor het eerst zal een Clásico zonder mensen op de immense tribunes van het stadion in Barcelona plaatsvinden.


"Al zijn we het al gewend, het zal toch weer vreemd voelen, juist in een wedstrijd als deze. Mét supporters erbij is er altijd veel meer rumoer rond het duel, ook vooraf. Er wordt meer over gesproken, dagenlang. Dat geeft extra motivatie. En in het stadion zijn de supporters echt een extra factor voor de thuisclub. En voor de scheidsrechter, bijvoorbeeld, de druk,” zei Koeman op zijn persconferentie vooraf aan zijn debuut als coach tegen Real Madrid.

Kritiek
Of hij rustig zal slapen, vroeg iemand. "Ik denk het wel, ik loop natuurlijk al een tijd mee in het voetbal. Dit soort wedstrijden zijn er wel meer.” En dat er geen publiek is, maakt geen verschil voor de reacties achteraf: "Als 1 van de 2 ploegen niet gewenste resultaat haalt, is er kritiek, ook voor de trainers. Dat gebeurt altijd."

Real in een dip
FC Barcelona lijkt er iets beter voor te staan dan Real Madrid. De slechte smaak van een competitienederlaag bij Getafe werd weggespoeld met een overtuigende 5-1 zege op Ferencváros in de Champions League. Real Madrid daarentegen verloor zijn laatste 2 thuiswedstrijden tegen in theorie veel mindere tegenstanders, Cádiz (0-1) en Shakhtar Donetsk (2-3). Koeman: "Maar ik denk niet dat we daardoor een kwetsbaarder Real Madrid zullen zien. De spelers hebben genoeg ervaring, en juist voor een wedstrijd als deze kunnen ze zich goed opladen. Ik denk wel dat de terugkeer van Sergio Ramos van belang zal zijn, hij is toch een persoonlijkheid in het veld."

Meeste Clasico's
Real Madrid-captain Sergio Ramos (34) viel vorige week tegen Cádiz geblesseerd uit en keek woensdagavond toe hoe zijn teamgenoten verloren van een flink verzwakt Shakhtar. Ramos is de speler met de meeste Clásico's achter zijn naam: 44 stuks, eentje meer dan zijn leeftijdsgenoot Lionel Messi.


Sergio Ramos speelt
Real Madrid-coach Zinedine Zidane gaf aan dat Ramos gewoon zal spelen. "Hij is onze aanvoerder, onze leider. Hij is over zijn blessure heen, maar we nemen uiteraard geen enkel risico. Hij zal bij ons zijn, je hebt spelers nodig die 100% fit zijn en Sergio is dat ook”, vertelde Zidane, die flink wat kritiek kreeg na de afgang tegen Shakhtar. "Ik heb veel gewonnen met deze spelers, ze hebben veel voor mij gewonnen en ik zal bij hen zijn tot het einde. Zij zijn het die vechten, rennen en vechten en ik voel hun steun”, zei Zidane.

Zidane onder druk
"Maar op dit moment is het belangrijkste om de dynamiek te veranderen en weer vertrouwen te krijgen. Er komen mooie wedstrijden aan om dat te kunnen doen en dat maakt voetbal zo geweldig. Als er iets misgaat, moet je je karakter en kwaliteit laten zien. Ik kan niet ontkennen dat mensen zeggen dat mijn toekomst op het spel staat, maar vorig seizoen was het hetzelfde en zo was het ook regelmatig in mijn 1e periode hier. Ik moet gewoon mijn werk doen en al het andere vergeten."