Deze 3 nieuwe spelregels worden getest in de oefenpot tussen FC Lisse en Quick Boys
i

Pro Shots

Deze 3 nieuwe spelregels worden getest in de oefenpot tussen FC Lisse en Quick Boys

admin • 18:00, 07-11-2017 / Laatste Update: 18:25, 07-01-2024

FC Lisse en Quick Boys spelen deze dinsdagavond een oefenpotje tegen elkaar. Dat is niet zomaar een oefenpotje, want er wordt meteen geëxperimenteerd met een aantal nieuwe spelregels die het voetbal sneller en aantrekkelijker moeten maken.

De Correspondent, Voetblah en Voetbal in de Bollenstreek willen een aantal nieuwe regels testen in de voetbalwereld. Het gaat om 3 nieuwe spelregels: de self-pass, de intrap of indribbel en een alternatieve strafschop. Na afloop van de wedstrijd gaan de bedenkers van de nieuwe regels, Maurits Hendriks (technisch directeur NOC*NSF) en Gijs de Jong (KNVB) met elkaar bespreken of het een succes is geweest, en laten ze aan Marco van Basten - die bij de FIFA verantwoordelijk is voor technische ontwikkelingen - weten hoe het is bevallen.

1  Self-pass

Spelers mogen met deze nieuwe regel bij vrije trappen of corners de bal zelf in bezit houden. Deze spelregel komt vanuit het hockey en wil zeggen dat de speler die de vrije trap of corner neemt, mag dribbelen met de bal en hem niet eerst hoeft af te spelen aan een teamgenoot.

Doel van deze nieuwe regel is het spel versnellen: de aanvallende partij krijgt hierdoor nog meer voordeel van de spelhervatting, corner of vrije trap en - als het goed is - het gezeur op de scheidsrechter wordt minder, omdat je niet meer hoeft te wachten op het fluitje. Tegenstanders moeten natuurlijk wel genoeg afstand nemen, 9,15 meter om precies te zijn. Doen ze dit niet, krijgen ze een gele kaart.

Tekst loopt door onder de foto

© Pro Shots

2  Intrap of indribbel

Ook de ouderwetse ingooi gaan we dinsdagavond niet meer terug zien tijdens de testwedstrijd, die bekend staat onder de naam Avant Garde Cup 2.0. In plaats van te gooien, hervatten de spelers het spel aan de zijlijn via een intrap of een indribbel. Dit geldt niet alleen aan de zijlijn, maar ook bij een doeltrap, een corner en de aftrap.

Het spel moet door deze nieuwe regel minder rommelig worden, en de aanvallende partij heeft als het goed is ook écht voordeel van een intrap of indribbel. Bij een inworp ben je namelijk bijna altijd de bal kwijt, dus heb je er bar weinig aan. Ook neemt de zuivere speeltijd toe, want de voetballer met de bal in de hand hoeft niet meer eerst een half uur om zich heen te kijken naar wie die de bal gaat gooien om hem vervolgens recht in de benen van de tegenstander te mikken.

Tekst loopt door onder de foto

© Pro Shots

3  Alternatieve strafschop

Deze nieuwe regel kent 1 vuistregel: een strafschop wordt alleen gegeven als er ook echt een duidelijke scoringskans wordt ontnomen. Nieuw daarbij is dat de bal dan altijd op de stip gaat, ook al wordt de overtreding op de middellijn gemaakt. De 'gewone' overtredingen die binnen de 16 worden gemaakt, maar waarbij er geen directe scoringskans wordt ontnomen, worden bestraft met een directe vrije trap. Én de speler die een overtreding maakt waardoor de directe scoringskans wordt ontnomen, wordt altijd met rood van het veld gestuurd.

Hierdoor moet het voetbal rechtvaardiger worden, want elke overtreding krijgt nu een passende straf. We zijn dan verlost van onbenullige overtredingen nét binnen de 16 waardoor de bal op de stip gaat, en de wedstrijd wordt beslist. Maar wat misschien wel het allerbelangrijkste is, en eigenlijk ook het meest aantrekkelijke voor de sport: het aantal schwalbes neemt af. Geen voetballers meer die bij een zuchtje van de tegenstander al op de grond liggen binnen het strafschopgebied om een penalty te versieren. Eindelijk!

De aftrap van de testpot is om 20.00 uur op sportpark Ter Specke in Lisse.

[poll id="666"]