5 bizarre strafschop-regels die je nog niet kende!

admin • 14:00, 24-10-2017 / Laatste Update: 23:19, 08-01-2024

Het filmpje van deze te vroeg juichende keeper ging de afgelopen dagen viral. De doelman zag een pingel tegen de lat gaan, begon aan zijn vreugdedansje, maar enkele seconden later lag de bal alsnog in het doel. Wij bij Sportnieuws.nl vroegen ons af: hoelang mag zo'n penalty eigenlijk duren?

Na een kleine zoektocht in het officiële spelregelboekje van de KNVB  vonden we het antwoord op die vraag. Maar wat ons meer verbaasde waren een paar andere regels rondom het nemen van een strafschop (of strafschoppenserie). We hebben de gekste 5 voor je op een rijtje gezet.

1. Penalty telt pas als gemist als de bal stilligt

Om even terug te komen op de vraag over het tijdslimiet. Nee, er is geen tijdslimiet aan het nemen van een strafschop. Volgens de officiële regels is een penalty pas 'klaar' als de bal helemaal stil ligt. Dat was in het geval van de pingel tegen de lat niet het geval. In officiële KNVB-taal heet dit:

'De strafschop heeft zijn uitwerking gehad wanneer de bal niet meer beweegt, uit het spel gaat of als de scheidsrechter het spel onderbreekt voor een overtreding; de nemer mag de bal niet twee keer spelen.'

2 a) Tegenstander rode kaart gehad? Dan doet er 1 lekker niet meer mee!

Mocht er in de wedstrijd bij de tegenstander iemand een rode kaart hebben gehad, dan moet jouw team iemand aanwijzen die GEEN pingel zal nemen. Dit alles om met gelijke aantallen aan de penaltyserie te beginnen. Zo werd na de kopstoot van Zidane in de WK-finale van 2006 bij Italië doelman Buffon aangewezen om geen strafschop te nemen.

Wanneer een team aan het eind van de wedstrijd, voor of tijdens de strafschoppenserie een groter aantal spelers heeft dan de tegenstander, dan moet dat team het aantal verminderen totdat het gelijk is aan het aantal van de tegenstander. De scheidsrechter moet worden ingelicht over de naam en het nummer van elke uitgesloten speler. Een uitgesloten speler komt niet in aanmerking om deel te nemen aan de strafschoppenserie.

2b) Keeper geblesseerd? Dan mag je toch meedoen!

Ben jij precies degene die in deze situatie geen pingel mag nemen en baal je er zo van dat je niet de held van het team kan worden? Trap dan je eigen keeper gewoon geblesseerd! Als je namelijk degene bent die is uitgesloten van de serie, mag je alleen meedoen als je keeper toevallig niet meer verder kan. Jij mag dan gaan keepen. Goed onthouden dus.

'Een doelverdediger die niet in staat is om verder te gaan, voor of tijdens de strafschoppenserie,mag worden vervangen door een speler die werd uitgesloten om de beide teams op een gelijk aantal spelers te brengen, of door een opgegeven wisselspeler mits het team nog niet het maximum aantal wissels heeft gebruikt. De vervangen doelverdediger neemt echter verder niet meer deel en mag geen strafschop nemen.'

Voorbeel

We snappen dat dit best ingewikkeld is, dus we willen het wat helderder maken met een voorbeeldje. Weet je nog dat Louis van Gaal op het WK 2014 in de kwartfinale tegen Costa Rica vlak voor tijd Tim Krul inbracht voor Jasper Cillessen? Dit deed hij godzijdank vlak voor tijd, want anders had het niet meer gemogen. Behalve als Cillessen tijdens het nemen van de pingels geblesseerd was geraakt.

3. Veld verlaten? AF!

Dit is ook een regel in de categorie: 'waarom is dit überhaupt ooit verzonnen'? Mocht het zo zijn dat je tijdens een strafschoppenserie als speler het veld verlaat, ben je af. Doe je gewoon niet meer mee. De penalty die je zou gaan nemen, heb je dan automatisch gemist. Dus moet je tijdens het nemen van een strafschoppenserie echt heel nodig naar de wc? Jammer joh!

'De strafschoppenserie mag niet worden vertraagd omdat een speler het speelveld verlaat. De speler verspeelt zijn beurt (geen doelpunt) als hij niet op tijd terug is om de strafschop te nemen.'

4. Bal MOET naar voren worden gespeeld

Misschien ergens wel een logische regel, maar er is officieel vastgelegd dat een pingel naar voren moet worden genomen. Dit maakte dus ook de legendarische Cruijff-Olsen-pingel legaal. En stel nou dat Cruijff de bal eerst 2 keer had geraakt, was de pingel ongeldig verklaard. Daarom werd deze pingel van Riyad Mahrez ook afgekeurd!

'De strafschopnemer moet de bal in voorwaartse richting trappen; een hakbal is toegestaan onder voorwaarde dat de bal voorwaarts beweegt. De bal is in het spel wanneer deze is getrapt en duidelijk beweegt. De nemer mag de bal niet voor de tweede keer spelen voordat deze is geraakt door een andere speler.'

5. Fucking with the mind! Verander lekker de volgorde

Soms duren penaltyseries echt heel lang. Het is dan zo dat verplicht iedere speler die tijdens het laatste fluitsignaal op het veld stond, een pingel moet nemen. Staat de stand dan nog gelijk, begint iedereen weer opnieuw. Opvallend is wel dat je de hele volgorde van penaltynemers weer mag veranderen. Zo kunnen de eersten zomaar de laatsten zijn!

Bonus

Tot slot, de regel die we allemaal wel kennen maar die bijna nooit wordt nageleefd: de keeper moet op z'n lijn blijven en andere spelers mogen pas inlopen als de strafschop genomen is! Toch, Hans Kraaij junior?

👁 | "Als je zo stoer bent om één keer te vlaggen, dan moet je ook een grote kerel zijn en een tweede keer vlaggen." #spaaz pic.twitter.com/Zmp3AOsFgT

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 15 september 2017