5 redenen waarom Ajax in de Kuip gaat winnen van Feyenoord
i

ANP

5 redenen waarom Ajax in de Kuip gaat winnen van Feyenoord

Martijn Baars • 13:01, 27-02-2019 / Laatste Update: 01:34, 06-01-2024

Om de eerste beker in 9 jaar te winnen, moet Ajax woensdagavond de lastigste horde in jaren nemen. Dan wacht Feyenoord in de Kuip in de halve finale. Met de laatste Klassieker (6-2) nog vers in het geheugen, geven wij je 5 redenen waarom Ajax nu wel gewoon wint van de aartsrivaal. We hebben overigens ook 5 redenen voor een finaleplek voor Feyenoord op een rijtje gezet.

1. 6-2

Ajax is de 6-2 nederlaag in de Kuip van exact een maand geleden nog niet vergeten. En als ze dat wel zijn, dan zal het Rotterdamse publiek ze er nog wel even aan herinneren. Revanchegevoelens zitten diep, zeker bij de 'echte' Ajacieden als Matthijs de Ligt en Donny van de Beek.

2. Eerder dit seizoen al gewonnen

Natuurlijk is het verschil tussen Feyenoord-uit of Feyenoord-thuis groot, maar Ajax bewees eerder dit seizoen 'gewoon' te kunnen winnen van de aartsrivaal. In de Johan Cruijff Arena werd het 3-0, tegen een zeer opgefokt Feyenoord (dat al vroeg met 10 man stond).

3. Faalangst bij Feyenoord ligt op de loer

De druk op Feyenoord is nu ook een stuk groter dan een maand geleden. In de Eredivisie dreigt een 4e plek, dus is alles gericht op een bekerzege. Een nederlaag zou weleens een compleet mislukt seizoen kunnen betekenen. Dat voelt Het Legioen ook en dat kan weleens zorgen voor faalangst bij de spelers op het veld. Het Rotterdamse publiek kan onverbiddelijk zijn. We zagen in het verleden dat bijvoorbeeld Sam Larsson daar erg gevoelig voor is.

4. Champions League

Ajax heeft komend weekend rust in de Eredivisie. Dinsdag 5 maart wacht pas de Champions League-wedstrijd bij Real Madrid. Alle kans dus voor trainer Erik ten Hag om de 'Champions League-variant' van zijn opstelling nog even laatste vorm mee te geven. Dusan Tadic wordt in de spits verwacht, waardoor David Neres ook een basisplaats krijgt. Met deze opstelling heeft Ajax in Europa dit seizoen al meer dan eens indruk gemaakt. Daarnaast heeft Ten Hag ook al de opdracht meegegeven aan zijn spelers om de wedstrijd tegen Feyenoord aan te vliegen als een Europees duel.

5. Beker kan ook Ajax' seizoen een beetje redden

Ajax staat in de Eredivisie nog altijd niet bovenaan. Een 5e seizoen zonder landstitel is dus nog altijd een mogelijkheid. De strijd met PSV kan weleens tot het einde blijven duren, met de mogelijkheid dat de Eindhovenaren wéér winnen. Om na het seizoen niet helemaal met lege handen te staan, kan Ajax met een beker in ieder geval zorgen dat er tenminste 1 prijs in de prijzenkast kan worden bijgezet.