In Ajax 1 voor je 18e: garantie voor een succesvolle carrière?
i

BSR Agency

In Ajax 1 voor je 18e: garantie voor een succesvolle carrière?

admin • 13:11, 21-01-2020 / Laatste Update: 11:07, 05-01-2024

Ryan Gravenberch speelde afgelopen weekend tegen Sparta voor de 2e keer op rij in de basis van Ajax 1. Hij scoorde ook gelijk, iets wat hij tegen ADO Den Haag ook al flikte. En dat op 17-jarige leeftijd! Dat belooft heel veel goeds voor in de toekomst, toch?

Er zijn voorbeelden van spelers die voor hun 18e debuteerden in Ajax 1 en later uitgroeiden tot wereldtoppers. Helaas zijn er ook voorbeelden van minder geslaagde carrières. We zetten 7 'tops' en 'flops' voor je op een rijtje.

Tops: 

Deze man heeft natuurlijk weinig toelichting nodig. Debuteerde als 17-jarige ventje en groeide uit tot 1 van de beste voetballers ooit. Wist je trouwens dat Cruijff met 3-1 verloor van GVAV bij zijn Ajax-debuut (wat nu FC Groningen is)?

2. Marco van Basten (17 jaar en 154 dagen)

Werd in 1992 als speler van AC Milan uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Dat zegt wel genoeg, toch?

3. Dennis Bergkamp (17 jaar en 218 dagen)

Werd 3 keer kampioen van Engeland. Met Arsenal! Dat zou je nu toch niet meer voor kunnen stellen.

4. Clarence Seedorf (16 jaar en 241 dagen)

Was jarenlang de jongste debutant van Ajax, totdat Gravenberch hem in september 2018 in de uitwedstrijd tegen PSV als invaller van die troon stootte. Toch is Seedorf nog altijd de Nederlander die het vaakst de Champions League won. Dat moet Gravenberch nog maar eens flikken!

5. Frank Rijkaard (17 jaar en 328 dagen)

Maakte in 1980 op jonge leeftijd zijn debuut voor Ajax en zou een schitterende carrière hebben. Zo speelde hij onder meer in de toptijd van AC Milan. Toch werd hij echt een Ajaxheld toen hij als 'oudje' terugkeerde en in 1995 de Champions League won met de club.

6. Rafael van der Vaart (17 jaar en 68 dagen)

Maakte grote indruk als jeugdspeler en kreeg zelfs de Golden Boy Award als jonge Ajacied. Speelde voor mooie clubs als Real Madrid en Tottenham Hotspur en speelde in 2010 de WK-finale met Oranje.

7. Christian Eriksen (17 jaar en 337 dagen)

De enige speler in dit rijtje die nog actief voetballer is. Dat heeft trouwens ook vooral te maken omdat jongens als Matthijs de Ligt, Gravenberch en Sontje Hansen feitelijk nog maar aan het begin van hun carrière staan. Eriksen heeft zijn sporen als Ajacied, maar zeker later ook als speler van Tottenham, al dubbel en dwars verdiend.

Flops

1. Stanley Aborah (17 jaar en 115 dagen)

Maakte als heel jong broekie zijn debuut in Ajax 1, maar zou daarna nog maar 4 wedstrijden spelen in de Amsterdamse hoofdmacht. Werd daarna een echte voetbalnomade. De Belgische Ghanees stond naast Ajax bij 9 clubs onder contract!

(Speelde na z'n tijd bij Ajax voor FC Den Bosch, FC Dender, AS Trencin, Gillingham, FC Kapellen, Vitesse, NS Mura, Ferencváros, Notts County, Portsmouth en Waterford FC)

2. Jeffrey Sarpong (17 jaar en 186 dagen)

Debuteerde als jonge gozer onder trainer Danny Blind in Ajax 1. In de Klassieker nog wel, die met 3-2 werd verloren. Een teleurstellend resultaat. Misschien was het wel een voorbode voor de rest van z'n carrière, waar hij zich vast meer van had voorgesteld.

(Speelde na z'n tijd bij Ajax voor NEC, Real Sociedad, Hércules, NAC Breda, Wellington Phoenix, Veria, Elazigspor en Xanthi)

3. Nordin Wooter (17 jaar en 104 dagen)

Was in de tijd van het 'grote Ajax' van Louis van Gaal een van de grote talenten. Kwam in 1994 in de thuiswedstrijd tegen RKC (3-1 winst) na een helft spelen in het veld voor Patrick Kluivert. Een grote toekomst werd Wooter voorspeld, maar mede door blessures kwam dat er nooit echt uit.

(Speelde na z'n tijd bij Ajax voor Real Zaragoza, Watford, RBC Roosendaal, Braga, Anorthosis, Panathinaikos, Sivasspor en AEK Larnaca)

4. Vaclav Cerny (17 jaar en 302 dagen)

Een van de meest recente jongelingen die het niet haalde bij Ajax. De jonge Tsjech kwam in januari 2013 als 16-jarige naar Amsterdam. Daar maakte hij in 2015 zijn debuut in de wedstrijd tegen Willem II. Mede door blessures kwam het niet tot een doorbraak. Dit seizoen wordt Cerny verhuurd aan FC Utrecht, maar speelt daar ook niet altijd.

(Speelde na z'n tijd bij Ajax voor FC Utrecht, is officieel nog eigendom van Ajax)

5. Kiki Musampa (17 jaar en 207 dagen)

Musampa was net als Wooter een van de talenten waar succescoach Louis van Gaal het wel in zag zitten. Hij debuteerde tegen Feyenoord, een wedstrijd die Ajax met 4-1 won. Hoewel Musampa nog voor grote clubs speelde als Atletico Madrid en Manchester City, werd hij nooit de wereldtopper die Van Gaal in hem zag.

(Speelde na z'n tijd bij Ajax voor Girondons de Bordeaux, Málaga, Atletico Madrid, Manchester City, Trabzonspor,  AZ, FC Seoul en Willem II)

6. Tom de Mul (17 jaar en 327 dagen)

Tom de Mul was het oogappeltje van Henk ten Cate, al had hij onder Ronald Koeman in 2004 zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax gemaakt. Gold als een groot talent, maar was meer geblesseerd dan dat-ie kon voetballen. Wist mede daardoor nooit de wereldtopper te worden die men in hem zag.

(Speelde na z'n tijd bij Ajax voor Vitesse, Sevilla, Genk en Standard Luik)

7. Vurnon Anita (16 jaar en 349 dagen)

Misschien een beetje een lullig keus om Anita in dit lijstje op te nemen. De middenvelder is na Gravenberch en Seedorf de jongste debutant en werd 3 keer kampioen met Ajax. Leverde de Amsterdammers ook bijna €9 miljoen op met zijn transfer naar Newcastle. Toch haalde hij in Engeland nooit echt z'n niveau en zit hij nu - op 30-jarige leeftijd - al een half jaar zonder club.

(Speelde na z'n tijd bij Ajax voor Newcastle United, Leeds United en Willem II)