Ajax en PSV moeten vervelende exen de mond snoeren
i

Proshots

Ajax en PSV moeten vervelende exen de mond snoeren

Martijn Baars • 17:48, 11-02-2016 / Laatste Update: 09:49, 07-01-2024

Ja, dit weekend besteed jij waarschijnlijk aan je vriend/vriendin, het is immers Valentijn zondag, maar voor de vrijgezelle volgers is het gewoon weer tijd voor de eredivisie. Ook een mooie competitie om verliefd op te worden! Sportnieuws.nl blikt vooruit op struikelblokken van Ajax en PSV en de steeds spannender wordende strijd in de subtop én de clash onderin.

Denk jij de eredivisiewedstrijden goed te kunnen voorspellen? Doe dan mee aan onze Eredivisie-game en maak kans op mooie prijzen! Zo wordt er elke week een tegoedbon van 50 euro verloot voor Sportdirect.com en voor de liefhebbers die over een heel seizoen willen spelen hebben we ook een game. De winnaar daarvan wint een tablet!

Vrijdag 20:00u: SC Cambuur - FC Utrecht

Hoe gaan de spelers van Cambuur om met het vertrek van trainer Henk de Jong? Dat is de grote vraag als FC Utrecht vrijdagavond speelronde 23 in de eredivisie komt aftrappen in Leeuwarden. De Jong vond dat hij niet de juiste man was om Cambuur uit de degradatiezorgen te krijgen, maar is dat überhaupt nog wel mogelijk? In tegenstelling tot nummer laatst De Graafschap, pakte de club uit Friesland nog geen enkel punt in 2016. Daardoor is de voorsprong op directe degradatie aan het einde van het seizoen, inmiddels geslonken tot 1 punt. Er moet dus gewonnen worden van Utrecht om de hoop nog een beetje levend te houden, maar de ploeg van Erik ten Hag wil iets rechtzetten na de tegenvallende competitiewedstrijd tegen PSV afgelopen weekend.

Zaterdag 18:30u: Heracles - AZ

We hebben het dit seizoen al vaak gehad over de knappe prestatie van Heracles. En terecht overigens! Maar wat AZ dit seizoen neerzet, is ook te bewonderen. De Alkmaarders bivakkeerden in het begin van het seizoen lang zo rond plek 15, maar zijn inmiddels al 6 duels ongeslagen, waarin er gewonnen werd van Feyenoord (4-2), bij NEC (0-3) en afgelopen week werd ook Vitesse op een nederlaag getrakteerd (1-0). Allemaal te danken aan de zeer creatieve voorhoede, met 'superheld' Vincent Janssen als perfecte afmaker. In zijn eerste seizoen in de eredivisie, staat de van Almere City overgekomen Janssen, al op 13 goals. De vraag is alleen of AZ het ook kan tegen een 'topper'. Tussen aanhalingstekens, want de 3e plek die de Almeloërs bezetten is heel knap, fantastisch zelfs, maar om Heracles nu al een topper te noemen, gaat ons wat ver. De voorsprong op nummer 6 AZ is ook 'maar' 4 punten, dus wie weet hoe de stand er na zondag weer uitziet.

Zaterdag 19:45u: Roda JC - FC Twente

Dé strijd onderin de eredivisie vindt zaterdagavond plaats in Kerkrade. Het opgeleefde FC Twente hoopt de derde zege op rij te boeken. Over Hakim Ziyech hoeven we het niet meer te hebben. De middenvelder blijft bij FC Twente en blijft ook belangrijk voor de Enschedese ploeg, te zien aan zijn assist en goal vorige week tegen sc Heerenveen. Roda JC is in het eigen Parkstad Limburg Stadion echter niet zomaar te verslaan. Ajax gleed er een paar weken geleden nog onderuit (2-2) en ook Feyenoord had er in de beker 120 minuten voor nodig om de Limburgse ploeg te verslaan. Gesteund door het fanatieke 'Koempel'-publiek heerst er ook nog een mooie sfeer, zeker als FC Twente, dat Roda inmiddels op de hielen zit, onder druk gezet kan worden. De Enschedese defensie is namelijk al vaker onder druk van een tegenstander bezweken, te zien aan de 49 tegengoals die FC Twente al tegen kreeg dit seizoen. Daartegenover staat dan weer dat de 20 goals van Roda het minste aantal in de hele eredivisie is...

Zaterdag 19:45u: Willem II - De Graafschap

Ja, ook deze wedstrijd kun je bestempelen als dé degradatiekraker van het weekend, maar dat is om 1 simpel feit minder het geval dan bij Roda JC - FC Twente. Waar de afstand tussen beide ploegen daar maar 2 punten is, staan De Graafschap (18e) en Willem II (15e) op 9 punten van elkaar. De Tilburgers zien wel de gevreesde degradatiestreep dichterbij komen, maar de Doetinchemmers hebben die nog lang niet in zicht. Misschien kan de nieuwe aanwinst van De Graafschap wel voor de broodnodige punten zorgen in Tilburg. Willem II speelde de laatste 2 wedstrijden met 0-0 gelijk en heeft dus wel een solide defensie staan, zeker na het goede nieuws uit de ziekenboeg dat aanvoerder Jordens Peters terug is in de selectie.

Zaterdag 20:45u: Vitesse - sc Heerenveen

Het verhaal van Vitesse is een beetje zielig. Sinds Rob Maas het vertrek van trainer Peter Bosz moest opvangen, won de ploeg nog maar 1 keer (uit bij Cambuur, 0-2) en sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Misschien is dat ook wel te verklaren met het tekort aan aanvallers in de selectie van de Arnhemse ploeg. Milot Rashica, de smaakmaker van de eerste seizoenshelft, viel tegen Ajax geblesseerd uit en Abiola Dauda vertrok in de winterstop. De spoeling is dun voor Maas, die in de laatste 4 wedstrijden maar 2 doelpunten zag vallen voor zijn team. Heerenveen is een beetje aan het jojo'en. Foppe de Haan had een tijdje een zweem van onaantastbaarheid bij Heerenveen, maar heeft de laatste weken ook alweer een aantal keer verloren. Zeker de thuiswedstrijd tegen FC Twente afgelopen week, moet de ervaren rot in het vak toch hebben doen laten schrikken. Ideale manier om weer vertrouwen te tanken is drie punten pakken, maar dat geldt in deze wedstrijd voor beide ploegen.

Zondag 12:30u: FC Groningen - Ajax

Als we de laatste 5 wedstrijden in Groningen bekijken tussen FC Groningen en Ajax, dan zien we dat de Amsterdammers er maar 1 van wonnen. En puntverlies is erg duur in deze fase van de competitie. Ajax staat een punt achter op PSV en speelt voor de zoveelste keer dit seizoen een lunchwedstrijd op zondag. Dat hoeft niet altijd een nadeel te zijn, maar het is wel opvallend dat Ajax dat vaker moet dan bijvoorbeeld PSV. Ook dit weekend ligt de druk in de titelstrijd eerst bij Ajax, dat pas laat op zondag PSV aan het werk kan zien, uit bij NEC. FC Groningen is er alles aan gelegen om Ajax punten af te snoepen. De Groningers hebben al 4 wedstrijden niet verloren en doen volop mee in de strijd om de plekken achter PSV en Ajax. Van alle thuiswedstrijden dit seizoen in de Euroborg, verloor de gastheer maar 1 keer (FC Utrecht, 1-4). Feyenoord werd al op een gelijkspel getrakteerd en PSV moet er nog naartoe. Kan FC Groningen ook de tweede topper op bezoek in Groningen punten afsnoepen?

Zondag 14:30u: Excelsior - ADO Den Haag

De scheiding tussen 'veilige' clubs in de ploegen die de degradatieplekken gaan verdelen, lijkt gemaakt te zijn. En laat nou net ADO Den Haag net aan de veilige kant van die scheidslijn staan. Toch kan het zondagmiddag weer helemaal anders zijn. Excelsior is door de slechte resultaten van de afgelopen weken afgezakt naar plek 16 en moet alle zeilen bijzetten om aan het einde van het seizoen niet te hoeven spelen om degradatie. ADO gaf afgelopen weekend 2 keer een voorsprong uit handen. In eigen huis ging Roda JC er met een puntje vandoor. Daardoor is die veilige scheidslijn meteen ook een hele dunne, want de Limburgers staan 1 plek onder ADO en moeten 2 punten goedmaken. Excelsior heeft Willem II (2 punten) en FC Twente (3 punten) nog binnen schootsafstand, maar ook achtervolgers Cambuur en De Graafschap (respectievelijk 6 en 7 punten) zitten de Kralingers op de hielen.

Zondag 14:30u: PEC Zwolle - Feyenoord

Komt er nog een einde aan de reeks nederlagen van Feyenoord in de eredivisie? De teller staat na de verloren Klassieker bij Ajax (2-1) al op 6 opeenvolgende verliespartijen. De vraag is of er tegen PEC Zwolle ook een zevende bij komt. Wat Giovanni van Bronckhorst in ieder geval mee heeft, is dat hij niet bang is zijn ploeg om te gooien. Na wat tactische wijzigingen tegen Ajax, zagen we een heel ander Feyenoord dan de wedstrijden daarvoor. Misschien zat afgelopen zondag alleen het resultaat tegen en zien we in Zwolle weer een strijdend Feyenoord dat tegen een wat mindere tegenstander wel weer 3 punten pakt. PEC zit namelijk in een dipje en pakte maar een punt uit de laatste 4 wedstrijden. Doelsaldo: 2 voor en 7 tegen. Er liggen dus kansen voor de Rotterdammers om weer wat puntjes binnen te sprokkelen.

Zondag 16:45u: NEC - PSV

'Weer een lastige uitwedstrijd goed afgesloten', moet PSV-trainer Phillip Cocu gedacht hebben na de eenvoudige 2-0 overwinning afgelopen zondag in De Galgenwaard tegen FC Utrecht. De Eindhovenaren lijken hun draai in de eredivisie wel gevonden te hebben. Zondag wacht in NEC alweer de volgende 'lastige uitwedstrijd'. Ajax won er in het begin van het seizoen betrekkelijk eenvoudig met 2-0, maar dat was nog voordat de Nijmegenaren een indrukwekkende serie inzetten, die de ploeg van oud-PSV'er Ernest Faber naar de 5e plek in de eredivisie bracht. NEC moet het echter doen zonder de geschorste clubtopscorer Christian Santos. Sowieso ligt de Venezolaan, die dit seizoen al 13 keer scoorde, onder vuur in Nijmegen. Kan NEC ook zonder Santos stunten, dan moet PSV hopen op een misstap van Ajax in Groningen. Anders zijn de Eindhovenaren de koppositie kwijt. Puntverlies is, gezien het verleden van Ajax in de Euroborg, dus niet meteen fataal.

 

Door: Martijn Baars

Denk jij de eredivisiewedstrijden goed te kunnen voorspellen? Doe dan mee aan onze Eredivisie-game en maak kans op mooie prijzen! Zo wordt er elke week een tegoedbon van 50 euro verloot voor Sportdirect.comen voor de liefhebbers die over een heel seizoen willen spelen hebben we ook een game. De winnaar daarvan wint een tablet!