Angstaanjagend laatste gesprek tussen piloot en luchtverkeersleiding uitgezonden (audio)
i

Pro Shots

Angstaanjagend laatste gesprek tussen piloot en luchtverkeersleiding uitgezonden (audio)

admin • 13:58, 01-12-2016 / Laatste Update: 18:31, 07-01-2024

Het Colombiaanse radiostation Bluradio heeft een tape uitgezonden waarop het laatste gesprek te horen is van de piloot van het dinsdag neergestorte vliegtuig met een vrouw van de verkeersleiding. Daarop is te horen hoe de man melding maakt van problemen met de brandstof en uitroept dat ze aan het neerstorten zijn. Bij de crash kwamen 71 mensen om het leven, inclusief de bijna voltallige selectie van het Braziliaanse Chapecoense.

Een collega-piloot heeft het wanhopige laatste gesprek gehoord van de piloot van het in Colombia neergestorte vliegtuig met de luchtverkeersleiding. Juan Sebastian Upegui hoorde vanuit zijn eigen cockpit het noodlottige gesprek dat zijn collega Miguel Alejandro Quiroga voerde met de verkeersleiding op de luchthaven van Medellín, waar het rampvliegtuig had moeten landen.

Op de tape hoor je Quiroga melding maken van problemen met de brandstof. "We hebben voorrang nodig om te kunnen landen", zegt hij (minuut 1:55). Het antwoord uit de controletoren was dat er een ander vliegtuig net de landing heeft ingezet en dat hij nog 7 minuten moest wachten.

Noodtoestand

2 minuten later, op minuut 4:20, herhaalt de man nerveus de vraag om te mogen landen. "Dit is een noodtoestand, mevrouw, geef me instructies om te kunnen landen", klinkt het. Waarop de vrouw van de verkeersleiding weer te horen is terwijl ze iedereen het bevel geeft om andere landingen stop te zetten en het vliegtuig van Lamia Airlines voorrang te geven. Op minuut 4:50 klinkt opnieuw: "Ik heb toestemming nodig om onmiddellijk te landen!"

De situatie ging hard achteruit, meldt de piloot op 9:05. "Mijn toestel begeeft het. Ik heb geen brandstof meer", klinkt het. Waarop de controletoren laat weten dat de brandweer al klaar staat en de landingsbaan is vrijgemaakt. Maar dan is het vliegtuig al van de radar verdwenen. "Ik kan uw hoogte niet inschatten, ik heb geen radarsignaal meer", zegt de vrouw in Medellín.

Laatste woorden

Dan volgen de laatste angstaanjagende woorden van de piloot, op minuut 10.25 in het geluidsfragment: "We vliegen op 9.000 voet. Ik heb coördinaten nodig! Coördinaten! Jezus!" Het wordt ijzingwekkend stil...

De vrouw in de controletoren stelt nog een aantal vragen, maar er komt geen antwoord meer. We horen op de achtergrond nog een mannenstem roepen: "Hij antwoordt niet meer. Hij is ontploft!"

Huilen

Volgens piloot Juan Sebastian Upegui die het gesprek hoorde, brak de stem van de vrouw in de controlekamer daarna. "Ze klonk heel triest. Wij begonnen allemaal te huilen in ons vliegtuig", sprak hij.