Bandensector bemoeit zich met kunstgrasdiscussie: 'het is veilig'
i

Pro Shots

Bandensector bemoeit zich met kunstgrasdiscussie: 'het is veilig'

admin • 11:24, 25-11-2016 / Laatste Update: 01:47, 05-01-2024

Het is nog onduidelijk of sommige kunstgrasvoetbalvelden een gevaar voor de gezondheid opleveren, maar volgens de bandensector hoeven we ons helemaal geen zorgen te maken. Onderzoeksbureau SGS heeft de korrels op 50 Nederlandse sportvelden onderzocht. De uitkomst: als er al schadelijke stoffen zijn, dan blijven die ruim binnen de Europese normen. Maar ja, of we dat moeten geloven. De autobranche heeft natuurlijk geen baat bij kritische noten...

SGS presenteerde donderdag het onderzoek aan een aantal gemeenten en sportverenigingen. Volgens hen gaat het om korrels van voertuigbanden. De leverancier van die banden is bekend en volgens de onderzoekers voldoen de korrels aan de nóg strengere Nederlandse normen. "Het is goed om te zien dat de tot nu toe onderzochte velden ruim binnen de bekende normen blijven, ook binnen de strengere norm die we onszelf al jaren geleden hebben opgelegd", zegt Kees van Oostenrijk van Vereniging Band en Milieu tegen de NOS.

Er wordt momenteel door het European Chemicals Agency (ECHA) nader onderzoek gedaan naar de risico's van rubbergranulaat, dat is gemaakt van vermalen autobanden. Wetenschappers zeiden ruim een maand geleden in het programma Zembla dat rubbergranulaatvelden nooit goed onderzocht zijn en zelfs kankerverwekkende stoffen bevatten.

7 proefpersonen

Er werd 10 jaar geleden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook al onderzoek gedaan naar de gevaren van kunstgras. 7 proefpersonen stonden 2,5 uur op een veld met vermalen autobanden, waarna hun plas werd getest. Aan de hand van dat onderzoek kreeg kunstgras met rubberen korrels in 2007 groen licht, tot groot ongenoegen van vele voetbalfans.

Kankerverwekkend

Amy Griffin, voetbalcoach aan de Universiteit van Washington, vroeg zich 2 jaar later af of kunstgras met korrels wel zo veilig is. Sindsdien houdt zij een lijst bij van voetballers die op kunstgras met rubberkorrels hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. De lijst telt volgens Zembla inmiddels 230 spelers, voornamelijk keepers, die de korrels per ongeluk inslikken.

Met alleen het onderzoek van de bandensector is de kunstgrasdiscussie nog niet afgedaan. Ook het RIVM is een onderzoek gestart naar aanleiding van de uitzending van Zembla. "Dat gaat om een heel ander onderzoek, maar het is wel aanvullend. Wij doen een steekproef op velden in het hele land, kijken naar de gezondheidsrisico's van sporten op kunstgrasvelden en doen daarvoor ook internationaal literatuuronderzoek", zegt een woordvoerder van het rijksinstituut, die de resultaten van het onderzoek binnen een paar weken verwacht.

Alternatief

De afgelopen jaren zijn er alternatieven voor rubberen korrels ontwikkeld die bijdragen aan een betere grasmat en milieuvriendelijker zijn. De KNVB benadrukt op haar site dat de ontwikkelingen rondom kunstgras continu in beweging is.

Het aantal voetbalvelden van kunstgras is in 10 jaar tijd verzevenvoudigd. Op bijna alle kunstgrasvelden wordt rubbergranulaat gebruikt. Er is een alternatief: de velden kunnen ook bestrooid worden met kurkkorrels. Dat kost per veld ongeveer 15.000 euro extra. Ajax heeft besloten alle kunstgrasvelden op De Toekomst te laten verwijderen.