Barcelona en Ajax-fans: We zullen altijd van je houden, Johan

Barcelona en Ajax-fans: We zullen altijd van je houden, Johan

admin • 15:34, 24-03-2016 / Laatste Update: 13:01, 12-12-2023

,,We houden voor altijd van je, Johan. Rust in vrede." Dat was de eerste reactie van de Spaanse voetbalclub FC Barcelona op het overlijden van Johan Cruijff, die als speler en trainer grote successen vierde in Catalonië. Het zogeheten 'Dream Team' van Cruijff veroverde in 1992 de Europa Cup 1.

Ajacieden

De supportersvereniging van Ajax heeft verslagen gereageerd op de dood van Johan Cruijff. ,,Hij was een wereldicoon en een speler van wereldformaat. Dit overstijgt Ajax. Hij had fans over de hele wereld. Dit heeft een enorme impact op alles en iedereen'', aldus voorzitter Daniël Dekker.

De dood voor de legendarische nummer veertien kwam voor Dekker als een verrassing. 'Dit komt best wel onverwacht. In zijn column liet hij laatst nog weten dat het goed met hem ging. Dit is heel onwerkelijk. We zullen er aan moeten wennen dat dit de waarheid is.'

Ook KNVB reageert

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft met een korte verklaring op Twitter gereageerd op de dood van Johan Cruijff. ,,Met grote verslagenheid hebben we kennisgenomen van het overlijden van Johan Cruijff. Woorden schieten tekort'', schrijft de bond, die later met een uitgebreidere reactie komt.

Feyenoord

,,Feyenoord heeft met diepe droefenis kennisgenomen van het overlijden van Johan Cruijff'', meldt de club. ,,Cruijff droeg het Feyenoord-shirt tijdens het seizoen 1983-1984. Mede dankzij de grote inbreng van Nederlands grootste voetballer aller tijden won Feyenoord dat seizoen het landskampioenschap en de KNVB beker.''

,,Cruijff speelde tijdens zijn jaar bij Feyenoord 33 competitiewedstrijden, waarin hij elf doelpunten maakte. Feyenoord deelt mee in dit grote verlies en wenst de nabestaanden veel sterkte toe.''

Barcelona

Als voetballer vierde Johan Cruijff zijn grootste successen met Ajax, als trainer beleefde hij zijn glorietijd bij Barcelona. Tussen 1988 en 1996 veroverde Cruijff elf prijzen met de Catalaanse topclub. Hoogtepunt was de winst van de Europa Cup I in 1992 met zijn 'Dream Team', dankzij een rake vrije trap van Ronald Koeman in de verlenging van de finale tegen Sampdoria. Slechts één trainer pakte meer prijzen met Barcelona dan Cruijff: zijn voormalige pupil Josep Guardiola.

De geboren Catalaan, controleur op het middenveld uit het 'Dream Team' van Cruijff, pakte tussen 2008 en 2012 liefst veertien prijzen met de formatie rond superster Lionel Messi. Guardiola won onder meer drie Spaanse titels en twee keer de Champions League. In het kalenderjaar 2009 won het Barcelona van Guardiola alle zes mogelijke prijzen. Cruijff leidde de 'blaugrana's' tussen 1991 en 1994 naar vier landstitels op rij en won daarnaast met zijn ploeg de Europa Cup II, Spaanse beker, Europese Supercup en driemaal de Spaanse Supercup.