'Bier in het amateurvoetbal is binnenkort verleden tijd'
i

Pro Shots

'Bier in het amateurvoetbal is binnenkort verleden tijd'

Robert Hüsken • 20:01, 15-01-2016 / Laatste Update: 15:37, 12-12-2023

Iedereen kent het wel: de trainer trakteert op bier bij een overwinning. Of het nou op de rivaal is of niet. Bier hoort erbij in het amateurvoetbal. Zelfs Jamie Vardy trakteerde zijn teamgenoten van Leicester City in de eerste competitiehelft op bier. Met zijn allen zuipen in de kleedkamer. Geniet er nog maar even van, want het einde lijkt in zicht. Als het aan de hoge kantoormeneren ligt tenminste.

Amateurvoetbal = bier

Panna tijdens de rondo: rondje geven. Scheet laten in de kleedkamer: rondje geven. Eigen goal: rondje geven. Een 1-op-1 kans met de keeper missen: rondje geven. Te laat: 8 rondjes geven. We kunnen nog wel even doorgaan. Aan het einde van de voetbalmiddag zijn we toch allemaal dronken. Als we verliezen, maar als we winnen al helemaal. Oh, en als we gelijkspelen gaan we ook zuipen. Dat hoort bij amateurvoetbal. Kantinebeheerders zijn er maar wat blij mee. In Duitsland wordt deze traditie langzaamaan aan banden gelegd.

Verbod

Op verschillende plaatsen in Berlijn worden overwinningen tegenwoordig met water gevierd en nederlagen met ranja weggedronken. De Duitse krant Die Welt schrijft dat bier in de kleedkamers daar sinds kort strikt verboden is. Dit na de frustraties van de beheerders van de sportparken, die altijd na afloop de troep moeten opruimen. "Het zijn een paar teams die het voor de andere teams verzieken. Daarom moeten we hard ingrijpen. Als iedereen gewoon zijn zooi had opgeruimd, was dit niet gebeurd", zegt Rainer Hoffmann, van het Duitse Sportamt. "Al kunnen we natuurlijk moeilijk gaan controleren of mensen stiekem drank meenemen."

Bier in de kantine is vooralsnog niet verboden, maar is dit het begin van het einde? Ook in Nederland? Voorlopig niet. In Noord-Brabant werd er vorig seizoen zelfs nog bier gedronken TIJDENS de wedstrijd door deze malle keeper:

Bier tijdens de wedstrijd

Bij de wedstrijd tussen de clubs Holthees (Brabant) en Griendtsveen (Limburg) in 2014/2015 in zesde klasse C gebeurde wel iets heel opmerkelijks. Dit schreef dagblad De Gelderlander er destijds over:

'Keeper Jos Fleurkens van de bezoekers uit Griendtsveen rent in de tweede helft zijn doel uit. Rechtstreeks richting de kantine. Daar heeft hij tijd voor omdat zijn team een hoekschop neemt. Hij bestelt een biertje en drinkt het glas snel leeg zodat hij op tijd terug is voor een terugspeelbal.'