Bizarre laatste speelronde Championship: play-offs op 1 doelpunt gemist, West Brom promoveert
i

BSR Agency

Bizarre laatste speelronde Championship: play-offs op 1 doelpunt gemist, West Brom promoveert

Martijn Baars • 00:42, 23-07-2020 / Laatste Update: 20:32, 05-01-2024

Het was woensdag een avond om van te smullen in het Engelse Championship, de divisie onder de Premier League. 13 clubs streden voorafgaand aan de laatste speelronde nog om promotie, play-offs of tegen degradatie. Dit was de stand van zaken voorafgaand aan de speelronde. Lees hieronder wat er allemaal gebeurd is!

Promotie

West Bromwich Albion gaat met Leeds United rechtstreeks naar de Premier League. De ploeg hoefde zelfs niet eens te winnen van QPR, want de ploeg zag dat concurrenten Brentford en Fulham ook punten lieten liggen.

Play-offs

En dus gaan Brentford en Fulham de play-offs in. Daar krijgen ze gezelschap van Cardiff City en wonder boven wonder Swansea City. Eigenlijk had iedereen daar Nottingham Forest verwacht, maar de ploeg die er van de 3 het beste voorstond, gooide alles weg in de laatste wedstrijd.

Nottingham verliest het op doelsaldo

Nottingham verloor met liefst 4-1 thuis van Stoke City en zag Swansea City, dat met 4-1 won bij Reading, op doelsaldo de laatste plek in de play-offs innemen. Nottingham staat dus met lege handen en het scheelde precies 1 goal! Nottingham eindigt op 70 punten met een doelsaldo van +8, Swansea heeft hetzelfde aantal punten, maar een doelsaldo van +9. Doei Nottingham!

In de play-offs strijden de nummers 3 en 6 tegen elkaar en de nummers 4 en 5. De winnaars van die duels spelen op 4 augustus de finale op Wembley met als inzet het laatste ticket voor de Premier League.

Degradatie

De strijd om in het Championship te mogen blijven, is zo mogelijk nog ingewikkelder. Op de laatste speeldag redden Luton Town en Barnsley het op het nippertje om erin te blijven. Zij wonnen hun laatste wedstrijd en drukten daarmee Charlton Athletic terug naar de League One.

Wigan degradeert door puntenaftrek

Om het nog wat ingewikkelder te maken: eigenlijk stond Barnsley ook nog onder de streep, maar omdat Wigan Athletic na de laatste wedstrijd nog 12 punten aftrek kreeg omdat die club bijna failliet is, dook Wigan van plek 14 naar plek 23 en degradeert die club.

Sheffield kan ook nog degraderen

Ben je er nog bij? Mooi, want het wordt nog wat moeilijker. Er loopt namelijk ook nog een onderzoek naar Sheffield Wednesday omdat die club het stadion illegaal verkocht zou hebben. Mocht de EFL besluiten in te grijpen dan kan er een straf van maximaal 21 punten aftrek volgen. Ook 12 punten, zoals Wigan, kan. In beide gevallen degradeert die ploeg ook en mag Charlton opgelucht ademhalen. Het is nog afwachten op die uitspraak.

Gepromoveerd naar de Premier League:

Leeds United en Wigan Athletic.

Naar de play-offs:

Brentford, Fulham, Cardiff City en Swansea City.

Gedegradeerd:

Hull City, Wigan Athletic en Charlton Athletic*

*Charlton kan nog gered worden als Sheffield Wednesday puntenaftrek krijgt. In dat geval moet die club minimaal 9 punten straf krijgen.