Bizarre stemming in Schotland om voetbal te redden: Dundee liegt en bedriegt
i

BSR Agency

Bizarre stemming in Schotland om voetbal te redden: Dundee liegt en bedriegt

Martijn Baars • 17:40, 14-04-2020 / Laatste Update: 07:08, 05-01-2024

De toekomst van het Schotse voetbal ligt in handen van tweededivisionist Dundee dat een stemming over het afblazen van de profcompetities compleet vergalde. Het Algemeen Dagblad zette alles op een rijtje.

Alleen de boevenglimlach van acteur James Gandolfini in zijn rol als maffiabaas Tony Soprano ontbrak. Verder voldeed de stukgelopen stemming in het Schotse voetbal aan alle kenmerken van het script van de wereldberoemde misdaadserie. Intimidatie, leugens, vals spel en hebzucht vormden de kern van wat de redding van noodlijdende clubs tijdens de coronacrisis moest worden.

Per direct stoppen

De Scottish Professional Football League (SPFL) wilde de 3 lagere profdivisies per direct beëindigen. De Schotse Premier League zou dit voorbeeld gaan volgen, zodra de UEFA niet langer verlangt van Europese bonden om competities op het hoogste niveau af te maken. Na druk gelobby van de SPFL leek dat plan te lukken. Totdat tijdens het tellen van de stemmen op vrijdag 1 cruciaal biljet ontbrak.

Dundee liegt

De SPFL schaamde zich kapot en meldde dat Dundee niets had ingeleverd. De club uit het Championship trok verbaasd de wenkbrauwen op. Had het bestuur in Glasgow wel goed gezocht? Het vormde het begin van 1 van de meest ongure episodes in het Schotse voetbal. Dundee, zo kwam vrij snel naar buiten, had gelogen. Tegen de SPFL, maar ook tegen medestanders.

Ongeldig verklaard

Dundee wilde tegen stemmen. Een foto van het ‘verloren’ gewaande biljet stond op de telefoons van voorzitters van Inverness en Partick Thistle. Met de handtekening van directeur John Nelms op het formulier. De Amerikaan of 1 van zijn handlangers in opdracht van hem, had echter in het geniep een e-mail naar de SPFL gestuurd. Daarin stond dat de stem ongeldig moest worden verklaard.

Nog 28 dagen bedenktijd

De zet van Dundee had vergaande gevolgen. 3 van de 4 competities gingen akkoord met het voorstel. Alleen het Championship haalde het noodzakelijke aantal van 8 ‘ja’-stemmen niet. Het voorstel ging echter niet meteen van tafel. De deadline van 17.00 uur op vrijdag bleek minder hard dan de SPFL deed voorkomen. Clubs kregen volgens de regels 28 dagen om hun keuze te bepalen.