BLOG: Nouri moet weg bij Ajax
i

Pro Shots

BLOG: Nouri moet weg bij Ajax

admin • 14:11, 05-11-2016 / Laatste Update: 18:46, 12-12-2023

"Jong Ajax heeft gewonnen van NAC Breda", vertelde de presentator mij vrijdagavond. Een paar flitsen van Jong Ajax - NAC Breda komen voorbij. Abdelhak Nouri's ruwe diamant schittert een paar keer in een haast lege ArenA. Na 45 minuten is het klaar.

"Hij krijgt rust omdat hij met het eerste mee moet", zei de presentator daarna. Dit weekend mag hij misschien even invallen voor Hakim Ziyech. Daarna kleuren Nouri's schouders weer blauw van de schouderklopjes terwijl je de eredivisieminuten nog wel even van zijn babyface afleest.

Complimenten

Marinus Dijkhuizen kwijlde vrijdag negentig minuten even zo veel literflessen vol. Na de wedstrijd serveerde de NAC-trainer smakelijke spraakwater met de kleine dribbelaar op het etiket. De trainer is niet de enige:  heel de Amsterdam ArenA staat op z'n kop als Nouri aan zijn warming-up begint. De manier waarop het talent telkens op die lofzangen reageert - verlegen lachen en een zacht applausje - is zo aandoenlijk als de manier waarop de Ziyech met 'Appie' bezig is.

Ondertussen schreeuwt Ajax' meest geprezen talent met zijn voeten om speelminuten in de eredivisie.

Het heden

Het klinkt harder door dan de smeekbedes om tien minuten Nouri. Het is bijna pijnlijk dat Appie's grootste bewonderaar op voetbalschoenen (Ziyech) ook zijn grootste sta-in-de-weg is. Dat zegt iets over de nieuwe wind die er bij de Amsterdamse club waait. Ajax is niet alleen meer de club van De Toekomst.

Binnenskamers leek het af en toe wel op de PVV. Toespraken eindigden met 'willen wij meer of minder jeugd investeren in het eerste elftal?' werden enthousiast met 'MINDER MINDER' ontvangen. Daarnaast was diepgaand dubbeltjesonderzoek niet ongebruikelijk. Dat werd minder nadat steeds meer pioniers vertrokken. Na die transfer van Ziyech zwaaiden ze dat bijna radicale 'eigen-jeugd-eerst-beleid' definitief uit.

Nieuwe situatie

Dat is te begrijpen, al betekent het wel een nieuwe situatie voor de club. Je krijgt spelers die te goed zijn voor het tweede, maar daar blijven spelen, omdat de volgende traptrede bezet is. Want Nouri wordt geen betere speler van schouderklopjes, spreekkoren en knuffels. Als een jeugdspeler 45 minuten nodig heeft om in het oog te springen tijdens een wedstrijdje in de eerste divisie, leert hij daar niet veel meer van.

Daarom Nouri moet vertrekken, al is het maar voor een half seizoen. Hij kan groot worden in een polder waar zijn dikke bak verbleekt tussen de blinkende trekkers. Of zijn lichaam leren te gebruiken door  tegen de Engelse kustwind te spelen en daar in het veld van profiteren.

Op het veld hoeft hij maar één ding te doen: gewoon lekker ballen. Het liefst in een aanvallend team. Als Nouri dan blijft uitblinken, kan hij volgend seizoen zomaar met Ziyech samenspelen.

[poll id="281"]