Blunder Tunesië-keeper Mouez Hassen helpt Senegal naar Afrika Cup-finale

AFP

Trevor Wagener • 22:45, 14-07-2019 / Laatste Update: 16:46, 05-01-2024

Tunesië maakte het Senegal moeilijk, maar door een blunder van keeper Mouez Hassen konden de Noord-Afrikanen niet stunten tegen de favoriet: 1-0 (na verlenging). Daardoor staat Senegal vrijdag in de finale van de Afrika Cup.

Tunesië mocht in de 2e helft van de verlenging nog hopen op een strafschop na vermeend hands van Idrissa Gueye, maar de VAR draaide dat terug. De Senegalese middenvelder kreeg weliswaar binnen de 16 de bal tegen zich aan, maar arbiter Weyesa oordeelde dat Gueya daar niets aan kon doen.

Gekkehuis

Tunesië stond toen al een kwartier op achterstand. Keeper Hassen werkte na een vrije trap van Senegal de bal verkeerd weg. Hij stompte de bal tegen zijn eigen verdediger Dylan Bronn aan.

Hassen was in de regulier speeltijd nog de held van Tunesië door in de 81ste minuut een penalty van Henri Salvet te stoppen. Salvet nam de strafschop omdat vaste nemer Sadio Mané tijdens de Afrika Cup al 2 keer miste. Tunesië miste 6 minuten eerder ook een penalty. Keeper Alfred Gomis stopte de matig ingeschoten strafschop van Ferjani Sassi.

Aanvallend Senegal

Senegal, dat de sterkere ploeg was, zocht vaak de aanval. Youssouf Sabaly was in de 26ste minuut het dichts bij een goal. Hij schoot vanaf de 16 de bal hard tegen de paal. Ook Liverpool-ster Mané verprutste een grote kans: hij omspeelde Hassen, maar schoot voor leeg goal naast. Met nog 2 strafschoppen extra werd er in de reguliere speeltijd niet gescoord.

Er moest een eigen goal aan te pas komen om de wedstrijd te beslissen. Senegal treft in de finale de winnaar tussen Nigeria en Algerije. Die wedstrijd staat zondagavond (om 21.00 uur) op het programma.