Brands is alles wat Nettomars niet is
i

Pro Shots

Brands is alles wat Nettomars niet is

Martijn Baars • 14:08, 24-08-2016 / Laatste Update: 03:49, 06-01-2024

Je hebt mensen die streberig zijn en het beste resultaat willen halen en je hebt mensen die het proberen, maar geen flauw idee hebben hoe het allemaal moet. Marc Overmars behoort tot die laatste categorie. De technisch directeur van Ajax slaat met het huren van Tim Krul voor de zoveelste keer de plank mis.

Pleister op een stompje

Natuurlijk, Krul is een goede keeper en zou niet misstaan onder de lat bij een kampioenskandidaat. Maar de eerste doelman is een van de belangrijkste posities op het veld. Die vul je toch niet in met een tijdelijke oplossing? Heeft Overmars wel een plan voor volgende zomer, als André Onana en Diederik Boer de enige keepers zijn in de Amsterdamse selectie? Het halen van Krul is te vergelijken met een pleister plakken op het stompje waar net nog een been zat.

Overmars' euro-ogen

Waarom zijn de oogpupillen van 'Nettomars' gevormd als een euroteken? Jasper Cillessen heeft nog een contract voor 2 jaar, is eerste doelman van het Nederlands elftal en al jaren een betrouwbare schakel in de goal van Ajax. FC Barcelona biedt zo'n 12 miljoen euro en Overmars hoort in de verte de kassa al rinkelen. Maar waarom laat je zo'n waardevolle speler voor zo'n waardeloos bedrag vertrekken? De euro's bij FC Barcelona kunnen toch niet op. Met een beetje branie, die de Amsterdammers zeggen te hebben, had je het dubbele kunnen vragen voor Cillessen.

Eindhovens tegenbeeld

Wat dat betreft lachen ze bij PSV de ballen uit hun broek. Al jaren staat in Eindhoven het kapitaal op het veld in plaats van op de bankrekening van Marcel Brands. De technisch directeur van PSV heeft zijn kunde al meer dan bewezen. In eerste plaats bij AZ, maar de afgelopen jaren vooral in Brabant. Niks geen waardeloze 'routine' halen (Heiko Westermann), maar centrale verdedigers halen die óf de uitstekende kans krijgen zich te ontwikkelen (Isimat) óf meteen van vaste waarde zijn (Hector Moreno).

Schot in de roos

Geen geflirt met één van de beste middenvelders van de eredivisie (Hakim Ziyech bij Ajax), maar gewoon toeslaan (Davy Pröpper). Brands geeft spelers het gevoel dat PSV de allerbeste keuze is, maar verwacht wel commitment. Zo lukte het om Moreno en Andrés Guardado voor langere tijd te halen. Luuk de Jong werd overtuigd en blijkt een schot in de roos.

Verdediging

En zijn spelers klaar voor een stap hogerop, dan onderhandelen PSV en Brands prima. Jeffrey Bruma was uitgeleerd bij PSV en vertrok naar VfL Wolfsburg. Maar in Eindhoven hadden ze daar allang rekening mee gehouden. Moreno bleef 'gewoon', Isimat is inmiddels een volwaardige verdediger en met Daniel Schwaab werd er een ervaren Duitser gehaald, die goed kan voetballen en verdedigen.

Beste selectie staat in Eindhoven

Geld is niet het belangrijkste bij PSV. Kwaliteit van de selectie, daar gaat het om. Over het huren van Siem de Jong en vorig seizoen Maxime Lestienne kan getwijfeld worden, maar feit is dat PSV het jaar in jaar uit presteert de beste selectie van de eredivisie op het veld te krijgen. En omdat de spelers de Eindhovense club als een mooie stap zien, hoeven ze niet meteen weg.

Milik

Bij Ajax is dat anders. Eindelijk hadden de Amsterdammers met Arek Milik een spits in huis die de komende jaren van onschatbare waarde had kunnen zijn. De Pool was nog jong, voetbalde net 2 jaar bij een fatsoenlijke club en had geen enkele reden om naar een Europese subtopper te gaan. Overmars en Milik 'spraken af' dat de spits niet meer weg zou gaan, maar toen Napoli ineens met 32 miljoen euro voor de neus van Overmars wapperde, was er van die afspraak niks meer over.

Buitenkansje?

Een buitenkansje, zo noemde heel Nederland het aantrekken van Bertrand Traoré. De Chelsea-spits wordt voor een jaar gehuurd en dan hoopt heel Ajax dat Mateo Cassierra en/of Kasper Dolberg klaar zijn voor het eerste elftal. Zo niet? Dan heeft Overmars nog een telefoonnummer van een spits van Arsenal die bij Ajax een onuitwisbare indruk achterliet. Ook hij was 'een buitenkansje'.